Nylansering Openaid

Foto: Sida

Nyhet

Välkommen till en ny generation av Openaid.se

Uppdaterad: 11 september 2014

Openaid.se är en webbaserad informationstjänst om Sveriges bistånd byggd på öppna myndighetsdata. Här kan allmänheten, biståndsaktörer och andra intressenter följa när, till vem och för vilka ändamål biståndsmedel har betalats ut och med vilka resultat. För att göra det lättare att hitta relevant information om biståndet har Openaid.se gjorts om från grunden med användaren i fokus.

Denna nya version av informationstjänsten innehåller en hel del nytt – både synligt på webbplatsen och ”under motorhuven”.  En nyhet är du som besökare styr en mening i webbplatsens sidhuvud som filtrerar resten av innehållet på sidan. I den meningen ställer du in: från vem, till var/vad, via vilken organisation, med vilket syfte och under vilket år – och du får därmed fram ett urval som du sedan kan gruppera och sortera. Du kan också lägga till jämförelsedata med en till likadan mening.

 

Nya Openaid.se visar antingen en graf som visar utvecklingen över tid eller en karta som ger en snabb geografisk överblick. Beroende på ditt val av mottagare/organisation så får du även information om mottagaren och/eller organisationen i högerkolumnen.

 

En ytterligare ny funktion är att du alltid kan välja att visa en fullständig lista av alla aktiviteter i ditt urval – allt från en till flera tusen – beroende på hur du ställt in filtret. Den som önskar kan nu också med ett knapptryck ladda ned all biståndsdata i ett Excel-kompatibelt format.

Mer information, bland annat i form av ytterligare en graf, får du när du klickar dig på en aktivitet. Du kan också få den fullständiga bilden av en aktivitet genom att klicka dig vidare till faktabladet för aktiviteten, där du även hittar länkar till dokument i de fall de finns tillgängliga.

En del förändringar är inte fullt synliga för besökaren – som till exempel att Openaid.se numera endast använder så kallad IATI-data från IATI Datastore. Openaid.se är byggt på det sättet för att vem som helst som publicerar IATI-data ska kunna återanvända den mjukvara som utvecklats för Openaid.se.

  


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />