Solpaneler som installerats på FN:s matprograms lagerlokal i Kinshasa, Kongo.

Solpaneler som installerats på FN:s matprograms lagerlokal i Kinshasa, Kongo.

Foto: FN:s matprogram, WFP

Nyhet

Solpaneler bidrar till att fler får mat i Kongo

Uppdaterad: 21 oktober 2014

I Kongo har stora delar av befolkningen drabbats av naturkatastrofer och konflikter och 6,7 miljoner människor lever med ingen eller dålig tillgång till mat. För att underlätta de humanitära insatserna i Kongo ser ett solenergiprojekt till att hjälporganisationer på plats kan arbeta mer effektivt och nå ut till fler av de drabbade.

Väpnade konflikter mellan olika rebellgrupper har tvingat vågor av flyktingar från Centralafrikanska republiken, CAR, till Demokratiska Republiken Kongo där 6,7 miljoner människor lever under svåra förhållanden. Hälften är barn under fem år som lider av kronisk undernäring. FN:s matprogram, WFP, arbetar sedan länge med att försörja dem med mat.

För att WFP:s arbete ska fungera så effektivt som möjligt har nu ett solenergiprojekt gjort det möjligt för organisationen att nå ut med mat till ännu fler av de drabbade.

Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, har installerat solenergianläggningar på totalt fem av WFP:s lagerlokaler runtom i landet, strategiskt prioriterat till Kinshasa, Goma, Kalemie, Bunia och Bukavu. Det är platser där WFP arbetar intensivt med att distribuera mat till de delar av befolkningen som drabbats av konflikter och naturkatastrofer. Solpanelerna minskar energikostnaderna för att hålla livsmedlen kylda och under uppsikt i lagerlokalerna och gör därmed att distributionen kan bli mer effektiv.

WFP:s lagerlokal i Kinshasa används dessutom också av andra FN-organisationer som FN:s barnorgan, Unicef, och befolkningsfond UNFPA. Solpanelerna kommer därför att underlätta även deras humanitära arbete på plats.

- Underfinansiering av det humanitära biståndet idag kräver att man hittar innovativa sätt att spara pengar, säger François Landiech, Sidas handläggare med ansvar för humanitära frågor på svenska ambassaden i Kinshasa.

François var med när solpanelerna invigdes på lagret i Kinshasa den 4 september.               

- Vi provade belysningen och det fungerade utmärkt. Belysning är oerhört viktigt för säkerheten nattetid, berättar François.

Miljövänligt projekt som bidrar till säkerhet

De flesta av WFP:s kontor och lagerlokaler ligger i svåråtkomliga områden med dålig infrastruktur och opålitlig strömförsörjning. Därför har man varit beroende av att strömgeneratorer ska fungera dygnet runt, en lösning med negativa konsekvenser på miljön liksom höga kostnader för bränsle och underhåll. Man har dessutom haft problem med säkerheten då strömavbrott varit vanligt förekommande.

- WFP räknar med att sänka sina kostnader för belysning och säkerhet liksom sitt beroende av generatorer och bensin med 50%, förklarar François. Pengarna som sparas genom det här projektet återinvesteras i bistånd och på så sätt kan WFP nå ut med mat till fler människor som tvingats fly på grund av väpnade konflikter och naturkatastrofer. Alltså är projektet miljövänligt, smart och kostnadseffektivt.

Det yttersta målet med projektet är att nå ut än mer effektivt med bistånd till den drabbade befolkningen.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />