En ung man med radio pratar i mobiltelefon.

Hur står det till med yttrandefriheten i Uganda? Sverige ökar nu stödet till organisationer som arbetar för demokrati, mänskliga rättigheter, fredsbyggande och yttrandefrihet i Uganda.

Foto: Niclas Roxenhed

Nyhet

Bred fond för demokrati och mänskliga rättigheter i Uganda

Uppdaterad: 29 oktober 2014

Större påverkansmöjligheter för medborgare, bättre tillgång till juridisk rådgivning och fler utredda anmälningar är några av resultaten av svenskt samarbete med Uganda de senaste åren. Nu fortsätter Sverige att satsa för att stärka arbetet för demokrati och mänskliga rättigheter. 

Svenska ambassaden i Kampala har fattat beslut om ytterligare 49 miljoner kronor de närmsta två åren till en bred demokratifond som i sin tur förmedlar medel till ett hundratal organsationer som arbetar för att stärka demokrati, mänskliga rättigheter, fredsbyggande och yttrandefrihet.

Uganda brottas som många andra afrikanska länder med svag demokrati, otillräcklig kapacitet i många statliga institutioner och bristande respekt för mänskliga rättigheter. Genom fonden Democratic Governance Facility har flera internationella biståndsgivare gått samman för att stödja breda initiativ runtom i landet för att förbättra situationen.

Fonden arbetar med en rad olika initiativ inom demokrati och mänskliga rättigheter. Det handlar om att erbjuda juridisk rådgivning för människor på landsbygden, att öka kunskap och att påverka stat och privat sektor att respektera mänskliga rättigheter.

Flera av organisationerna som får stöd via fonden är också engagerade i olika initiativ för att bekämpa den utbredda korruptionen. Kunskapen om hur korruption drabbar vanliga människor genom att pengar försvinner från medborgerlig service som skola och sjukvård är låg. Genom olika kampanjer kan fler ugandier förstå sambanden och ta aktiv ställning mot korruption.

-          Demokrati och mänskliga rättigheter är nyckelfrågor i vår dialog med ugandiska regeringen, förklarar Urban Andersson, Sveriges ambassadör i Uganda. Genom vårt stöd till fonden är vi med och driver på för ett mer demokratiskt och öppet samhälle.

 


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />