Veronica Mamani Rodriguez från Achocalla i Bolivia visar instruktioner för de ekologiska torrtoaletter som hon har själv varit med och byggt i ett Sidafinansierat projekt.

Veronica Mamani Rodriguez från Achocalla i Bolivia visar instruktioner för de ekologiska torrtoaletter som hon själv har varit med och byggt genom ett Sidafinansierat projekt.

Foto: SNV Bolivia

Världstoalettdagen 19 november

Uppdaterad: 18 november 2014

På Världstoalettdagen den 19 november uppmärksammar vi att var tredje människa i världen saknar tillgång till en toalett. Att lösa den globala sanitetskrisen är avgörande för att stoppa spridning av sjukdomar och skapa utveckling.

Medan en majoritet av världens befolkning har tillgång till mobiltelefoni saknar en tredjedel fortfarande tillgång till toaletter. Brist på möjligheter till god sanitet och hygien är ett större problem för barn i världen än hiv, malaria och tbc tillsammans. Varje dag dör 1800 barn i världen till följd av sjukdomar orsakade av brist på sanitet och hygien. En miljard människor uträttar sina behov utomhus, i många fall för att omständigheterna tvingar dem till det, och i andra fall för att man av vana föredrar att göra det.

Gustavo Heredia är vatteningenjör på stiftelsen AguaTuya, en av Sidas samarbetspartners i Bolivia. Han menar att de största problemen finns i stadsnära områden, där befolkningen växer okontrollerat, samtidigt som sanitetsfrågan lätt glöms bort där.

–      Den höga befolkningstätheten i de här områdena är en avgörande faktor för sjukdomsspridning orsakat av att människor måste uträtta sina behov i det fria, säger Gustavo.

När befolkningen växer snabbt i städernas utkanter minskar möjligheten till avskildhet, vilket leder till att de flesta väntar till natten för att uträtta sina behov.

–      Förutom att det så klart är obekvämt, och ger kroppsliga besvär, så är det också en säkerhetsrisk, särskilt för barn och kvinnor, berättar Gustavo.

För att skapa uppmärksamhet kring den globala sanitetskrisen och det som då fortfarande delvis var tabubelagt att prata om, så bildades World Toilet Organization den 19 november 2001. Världstoalettdagen har sedan firats varje år samma datum, men från och med i år är det också en officiell FN-dag, efter ett enhälligt beslut av FN:s generalförsamling. Och framsteg har skett. Under de senaste 15 åren har runt två miljarder människor fått tillgång till förbättrade sanitetslösningar.

Tillgång till rent vatten och hållbara sanitetslösningar är avgörande faktorer för utveckling. För perioden 2013-2017 uppgår Sidas sammantagna stöd inom området till 1,6 miljarder kronor.

–      Man kan ha tillgång till både vatten och mat men utan tillgång till ordentlig sanitet kommer sjukdomar, säkerhetsrisker och undernäring förbli, säger Gustavo Heredia.

Med utnämnandet av Världstoalettdagen till en officiell FN-dag hoppas man på ökad mobilisering bland FN:s 193 medlemsländer för att lösa sanitetskrisen och vidta åtgärder för att förbättra hälsa och utveckling.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />