OmVärlden nytt nr

Foto: OmVärlden

Nyhet

Tidskriften OmVärlden blir helt digital 2015

Uppdaterad: 12 november 2014

Från och med årsskiftet upphör tidskriften OmVärlden att komma ut i pappersform. Satsningen på digitala kanaler kommer istället att öka.

​- Det är dags att förändra OmVärlden och öka satsningarna i digitala kanaler för att nå fler och öka spridningen, säger Sidas kommunikationschef Joachim Beijmo.

 Hur människor konsumerar nyheter och information förändras i rask takt. Allt färre är läsare av en prenumererad tidskrift, medan allt fler använder till exempel sin smarta telefon eller surfplatta för att titta på film och TV och delta i sociala medier.

 - OmVärlden har ett fantastiskt innehåll, men når för få i förhållande till vad den kostar, konstaterar Joachim Beijmo. Det är också svårt att dela och sprida en papperstidning på det sätt vi alla delar innehåll via digitala kanaler idag.

OmVärlden finansieras av Sida och ska bidra till att öka kunskapen om utvecklingssamarbetet och dess resultat i samhället. Den består idag, förutom av en papperstidning, också av webbnyheter och ett nyhetsbrev. På sikt finns en förhoppning om att utveckla andra kanaler som webb-tv och podd-radio. Med förändringen räknar Sida  med att nå ut bättre, men till en lägre kostnad.

 - De senaste åren har vi haft en nettokostnad för tidningen på fem miljoner per år, trots intäkter från prenumerationer och annonser, säger Joachim Beijmo. Nu väljer vi att göra den helt digital och gratis. Vi slutar också med annonserna.

Prenumeranterna kontaktas

OmVärlden har idag omkring 4 000 prenumeranter. De som idag är prenumeranter och har betalat för att få fler nummer får tillbaka sina avgifter. Prenumeranterna kommer att kontaktas av Sida.

Relationen mellan Sida som ägare och redaktionen kommer inte att förändras i och med det nya upplägget. OmVärlden ska fortsätta vara en självständig journalistisk produkt med ambitionen att vara bäst och först med nyhetsbevakning vad gäller globala utvecklingsfrågor och bistånd. Förändringen från prenumererad, tryckt produkt till digital publicering sammanfaller med att det nuvarande avtalet med redaktionen löper ut.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />