Valobservatörer på utbildning på Sida inför resan till Ukraina.

Foto: Daniel Ahlm/Sida

Sverige skickar valobservatörer till Ukraina

Uppdaterad: 24 juni 2014

Rysslands annektering av Krimhalvön från Ukraina har rubbat säkerheten och spridit oro i hela Europa. Presidentval är utlyst till den 25 maj och som ett komplement till det pågående utvecklingssamarbetet med Ukraina skickar nu Sverige genom Sida 37 valobservatörer för att markera vikten av demokrati, öppenhet och mänskliga rättigheter.

Den 25 maj ska det ukrainska folket gå till vallokalerna för att välja nästa president. I och med den rådande situationen är det extremt viktigt för landet att nå stabilitet och mer långsiktigt skapa en fungerande demokrati. För att bidra till att valet går korrekt till har Sida regeringens uppdrag att skicka 37 valobservatörer som kommer att vara utposterade runtom i hela landet. De påbörjar sitt uppdrag den 27 mars och kommer att arbeta aktivt med valet ända till början av juni. När valet kommer vara avgjort är dock för tidigt att säga.

Sveriges beslut att stödja valet i Ukraina är ett svar på en förfrågan om stöd från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Dagarna innan resan hölls en tvådagarsutbildning hos Sida. Ansvarig för valobservatörerna är Birgitta Hallberg, programansvarig för Demokrati och mänskliga rättigheter på Sida:

- Det viktigaste för valobservatörerna att tänka på är sin egen säkerhet och att följa de instruktioner som ges. De ska vara opartiska och objektiva, och inte ge uttryck för egna åsikter eller tala om hur saker ska gå till. De ska ”bara” observera.

Christer Robson, nu pensionär men tidigare svensk officer, är en av de som reser. Han känner sig trygg inför uppdraget:

- Om det bryter ut oroligheter så finns ett system i olika steg. Först samlas vi i närmaste stad, sedan huvudstad, militärbas och därefter ut ur landet.  Det viktigaste är att vara förberedd och riktigt påläst. Jag har varit valobservatör många gånger förr i Ukraina, men även i Bosnien, Pakistan och Afghanistan. Det farligaste är dock nästan alltid trafiken. De flesta blir ihjälkörda och inte ihjälskjutna.

Stöd till valet i Ukraina kompletterar de insatser som redan pågår, det vill säga stöd till det civila samhället, mänskliga rättigheter, demokrati, jämställdhet, miljö och energieffektivitet i Ukraina. Regeringen antog nyligen en ny resultatstrategi för samarbetet med Ukraina, västra Balkan och Turkiet för perioden 2014-2020. Ett korrekt genomfört val förbättrar möjligheterna att genomföra övriga insatser.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />