Stoppat bistånd via staten i Uganda

Uppdaterad: 24 juni 2014

Med anledning av den antihomolagstiftning som Uganda i förra veckan beslutade om håller Sverige nu inne bistånd till den ugandiska staten.

 

-  I slutet av 2013 lämnade vi förslag på ny strategi för Uganda till regeringen. Vi ger nu regeringen kompletterande expertråd vad gäller relationen till staten och stöd för mänskliga rättigheter med särskilt fokus på HBT-personers situation, säger Charlotte Petri Gornitzka.

Den 24 februari antog Uganda en ny lag som innebär att homosexuella kan dömas till livstids fängelse.

Förra året uppgick det svenska biståndet till Uganda till sammanlagt 250 miljoner kronor. Då gick ungefär 28 procent av biståndet genom den ugandiska staten, främst till reformer av rättssektorn i landet, men också till att förstärka den finansiella styrningen. 26 procent gick till universitet och forskning, 32 procent gick genom FN-systemet och 24 procent till civila samhället. För 2014 är det budgeterat för att summan som ska gå igenom statliga kanaler ska minska.

Fakta:

Stöd till HBTQ-rörelsen i Uganda och regionalt
• Under 2014 planerar Sida stödja ett samarbete mellan en lokal ugandisk HBTQ-organisation och svenska RFSL. Den exakta storleken på stödet är ännu inte bestämt.
• Sida stöder även organisationen UHAI, som har sin bas i Nairobi. UHAI ger i sin tur bidrag till mindre HBTQ- organisationer i Östafrika, bland annat i Uganda.
• East and Horn of Africa Human Rights Defenders Project är baserad i Kampala och jobbar regionalt i Östafrika och på Afrikas Horn. De arbetar bland annat med påverkansarbete, kapacitetsutveckling och skydd av för MR- försvarare. De har ett tydligt fokus på HBTQ-aktivister. Stödet uppgår till 4,5 miljoner kronor.
• Coalition of African Lesbians är baserade i Sydafrika och arbetar främst nationellt men även regionalt. De har bland annat partners i Uganda. Koalitionen arbetar med kapacitetsutveckling av HBTQ-aktörer, påverkansarbete inom HBTQ och skydd av HBTQ-aktivister. Stödet för 2014 är 2,6 miljoner kronor.
• Global Equality Fund är en global HBTQ-fond som sköts av US State Department. De arbetar främst med kapacitets- och organisationsutveckling samt skyddsverksamhet. Fonden har insatser i Afrikanska länder, inklusive i Uganda. Sidas stöd till fonden globalt är på 30 miljoner kronor 2014.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />