Rent vatten räddar liv i Bangladesh

Foto: Anne Tuiskunen Bäck/Sida

Rent vatten räddar liv i Bangladesh

Uppdaterad: 30 juni 2014

Världsvattendagen den 22 mars instiftades för att påminna om vattnets betydelse. I Bangladesh skördar vattenburna sjukdomar som kolera och diarré årligen hundratusentals liv. Men mobila vattenstationer och hygienutbildning kan förbättra hälsan avsevärt. Forskningsinstitutet Icddr,b tar fram enkla lösningar på svåra problem.

FN instiftade Världsvattendagen 1993 för att belysa behovet av hållbar förvaltning av världens vattenresurser. Men fortfarande saknar 780 miljoner människor tillgång till rent vatten. Detta har förödande konsekvenser för människors hälsa, och barn drabbas särskilt hårt. En av de sjukdomar som sprids i förorenat vatten är kolera, som varje år skördar minst 100 000 människoliv.

Men i Dhaka, Bangladesh, undersöker forskningscentret icddr,b effekterna av enkla men effektiva lösningar. De har bland annat tillverkat mobila handvattenstationer som kan installeras i alla hushåll. Vattnet renas från bakterier med hjälp av klor, och installationen kombineras med utbildning om betydelsen av god handhygien.

Handvattenstationer gör livet enklare

Shrishita Rani är 17 år och bor i slumområdet Mirpur i nordvästra Dhaka. Området är mycket fattigt och dras med många sjukdomar, däribland kolera. Enligt henne har tillgången till rent vatten stor betydelse:

– Handvattenstationen förenklar livet. Den är lätt att använda och den förhindrar att vi får sjukdomar som kolera och diarré. Jag påminner både barn och vuxna i området om att de ska tvätta händerna innan de äter, efter varje toabesök, och innan de lagar mat.

Icddr,b utbildar i första hand kvinnorna, som sedan lär grannar och familj. Detta stärker kvinnans roll, samtidigt som det är mer effektivt om information kommer från en bekant. Dessutom finns det planer på att låta kvinnorna sälja vattenstationerna och behålla en del av vinsten, vilket skulle möjliggöra affärsverksamhet och skapa incitament för spridning på gräsrotsnivå.

Denna innovation har lett till att minska förekomsten av kolera och diarré. Enligt Dr. Anne Tuiskunen Bäck på Sida har detta potentialen att rädda hundratusentals liv.

– Vatten är fundamentalt. Vi använder vatten till matlagning, dricker det, tvättar oss och diskar med vatten. Försök leva en dag utan vatten. I Bangladesh ställs de ofta inför omöjliga val. Ska de låta sina barn gå törstiga, eller riskera att de får kolera? Den där lilla molekylen är grunden för allt liv.

Ett helhetstänk mot kolera

Kolera är en vattenburen och mycket smittsam sjukdom som förekommer i områden med bristfällig tillgång till rent vatten. Bakterien, som koloniserar tunntarmens insida, utsöndrar ett toxin som orsakar de för sjukdomen karaktäristiskt vattniga diarréerna, vilket i sin tur leder till uttorkning. Utan vård kan sjukdomen leda till döden inom några timmar. Det finns ett effektivt vaccin, Dukoral, men det är för dyrt för att vara aktuellt för fattiga och används därför mest av turister.

Icddr,b är världsledande inom koleraforskning. Tillsammans med bland annat svenska forskare har de tagit fram koleravaccinet Shanchol. Det är mycket billigare att tillverka och har potentialen att rädda hundratusentals liv. Kolerastudien är med sina 240 000 deltagare världens största. Vaccinet ger inte ett hundraprocentigt skydd, och syftet är att se om man i kombination med vattenrening och god handhygien kan reducera antalet kolerafall ytterligare.

– Bangladesh är ett av världens fattigaste länder, men har trots det några av världens främsta experter på kolera. När en koleraepidemi bryter ut, som på Haiti 2010 eller i Sierra Leone 2012, så skickar Icddr,b omedelbart iväg ett lag med vårdpersonal. De har ett helhetstänk och väger in kulturell och ekonomisk kunskap med lokal förankring, medan vi gärna vill tro på våra magiska piller. De gör en hjälteinsats som räddar oerhört många liv. Samtidigt är ju detta bara ett steg på vägen i väntan på infrastruktursatsningar som kan lösa problemet från grunden.

Icddr,b och kriget mot kolera

Icddr,b har utöver vaccinet och vattenstationerna tagit fram flera innovationer för att bekämpa kolera. De har bland annat utvecklat ett recept för vätskeersättning, som bygger på den fysiologiskt optimala balansen mellan socker och salt. Detta för att människokroppen på bästa sätt ska kunna tillgodogöra sig vatten och salt, som båda behövs i fall av kolera. Den välrenommerade medicinska tidskriften The Lancet kallar lösningen för ”eventuellt det viktigaste medicinska framsteget under detta århundrade”. Dessutom har Icddr,b konstruerat hopfällbara kolerasängar som enkelt kan placeras ut när antalet fall drastiskt ökar, och som på ett enkelt sätt möjliggör uppskattning av vätskeförlust genom en trattförsedd öppning i bädden.

Icddr,b uppmärksammades i Al Jazeera-dokumentären Dhaka’s Cholera Wars, som bland annat utspelar sig på organisationens sjukhus i Dhaka. Se den här.

Sverige har samarbetat med Icddr,b sedan 1981, och bidrar med basstöd. Medan många länder och organisationer gärna ger stöd till enskilda projekt har Sida valt att arbeta långsiktigt. Detta så att det i låginkomstländer finns kompetenta forskningsinstitut som sedan kan söka pengar till enskilda projekt. Basstödgivarna finns omnämnda på särskilda tackplakat i Icddr,b:s lokaler.

Läs mer om organisationens kamp mot kolera här.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />