Nya Openaid.se

Foto: Sida

Förhandsvisning av ett nytt Openaid.se

Uppdaterad: 24 juni 2014

Openaid.se är en webbaserad informationstjänst om Sveriges bistånd byggd på öppna myndighetsdata, framtagen av Sida och UD. Nu publicerar vi en vidareutveckling av webbplatsen i en tidig version, i linje med den öppenhet som präglar projektet. Du hittar den på http://preview.openaid.se/sv/.

Den nya versionen av Openaid.se  fokuserar på användare som på något sätt arbetar med eller granskar bistånd, och är ett effektivt verktyg som snabbt leder dig till den data du söker. Det är samtidigt lätt att få en generell överblick över Sveriges totala bistånd eller sortera ut specifika delar som du vill titta närmare på.

Nya Openaid.se visar antingen en karta som ger en snabb geografisk överblick eller en graf som visar utvecklingen av biståndet över tid. Du kan också alltid välja att visa en fullständig lista av alla aktiviteter i ditt urval – allt från en till ca 6000 – beroende på hur du har valt att filtrera innehållet. Den som önskar kan ladda ned hela urvalet i form av en csv-fil (kommaseparerad text).

Mer information får du när du klickar på en insats. Du kan också få den fullständiga beskrivningen av en insats genom att klicka dig vidare till faktabladet för denna, där du även hittar länkar till dokument i de fall de finns tillgängliga.

En del förändringar är inte fullt synliga för besökaren – som till exempel att Openaid.se numera endast använder så kallad IATI-data från IATI Datastore  . Openaid.se är byggt på det sättet för att vem som helst som publicerar biståndsdata enligt den internationella IATI-standarden ska kunna återanvända den mjukvara som utvecklats för Openaid.se.

Senare kommer mer data att läggas till så att besökare kan följa det svenska biståndet från 1998 och fram till nutid. Var uppmärksam på att den data som nu finns tillgänglig på nya Openaid.se har kvalitetsbrister och inte är komplett.

Kontakta openaid@sida.se om du vill veta mer eller har frågor eller synpunkter på nya Openaid.se .


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />