Prideflagga 2014

På lördag 2 augusti går Sida-anställda i Prideparaden för att uppmärksamma dem som inte själva har möjlighet att delta. I många av det svenska biståndets samarbetsländer är det förbjudet att älska vem man vill.

Foto: Sida

PRIDE 2014

Sida arbetar för hbtq-personers rättigheter

Uppdaterad: 6 augusti 2014

Den här veckan är det fest i huvudstaden när Stockholm Pride drar igång. Men också en hel del allvar. Sida har ett stort engagemang för hbtq-personers rättigheter runtom i världen och på lördag går Sidaanställda i Prideparaden för att uppmärksamma dem som inte själva har möjlighet att delta. I många av det svenska biståndets samarbetsländer är det förbjudet att älska vem man vill. Här är fem saker som Sida gör för stötta den rättigheten.

  1. I Ryssland har situationen för hbtq-personers rättigheter hårdnat och förra året instiftades den så kallade ”anti-gay”-lagen. Vi på Sida stöttar aktivister i Ryssland som arbetar för sina rättigheter och vi bidrog bland annat till att 14 000 personer kunde besöka den ryska queerfestivalen 2012. Vi har också varit med och stöttat ett nytt hotline-system för hbtq-personer där det finns möjlighet att få psykologiskt och rättsligt stöd per telefon.

  2. Stöd från Sida har bidragit till att Pride-festivaler har kunnat anordnas runt om i världen, bland annat i Serbien, Vietnam, Moldavien, Albanien och Ukraina. I Moldavien anordnades i år för första gången någonsin en Pride-parad med polisskydd.

  3. Under 2006-2013 gick 150 miljoner kronor till hbtq-organisationer världen över, och förra året finansierade Sida omkring 40 olika projekt, program och initiativ.

  4. Tack vare Sidas stöd till strategisk dialog och påverkansarbete gentemot journalister kan media i bland annat Turkiet och Bosnien rapportera mer objektivt om hbtq-personer än tidigare.

  5. För 23 svenska ambassader är hbtq-frågor en viktig del av dialogen med andra givare, regeringen och civilsamhället. Till exempel i Bangladesh, Bosnien, Burkina Faso, Kambodja, Colombia, Etiopien, Kenya, Kosovo, Liberia, Mocambique, Myanmar, Tanzania, Vietnam, Zambia och Zimbabwe.

På lördag 2 augusti går Sida-anställda i Prideparaden för att uppmärksamma dem som inte själva har möjlighet att delta. I många av det svenska biståndets samarbetsländer är det förbjudet att älska vem man vill.

Sida arrangerar tillsammans med RFSL ett seminarium om hbtq-frågor i Öst. Det går av stapeln i Pride House den 1 aug kl 15-15.45.

Sida kommer att finnas på plats i Pride Park i Regeringskansliets monter den 1 augusti kl 20-22.30.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />