Media i Myanmar

De senaste åren har framsteg gjorts på pressfrihetsområdet i Myanmar. (Bilden är beskuren)

Foto: Nznationalparty

Nyhet

Ny journalistutbildning i Myanmar

Uppdaterad: 17 juli 2014

Myanmar Journalist Institute, MJI, slog i dagarna upp dörrarna för den allra första kullen journaliststudenter. MJI, som skapats med bland annat svensk finansiering, strävar efter att vara en oberoende institution med ett brett nationellt ägarskap förankrat i det civila samhället och media, vilket speglar internationell praxis inom journalistutbildning.

Institutet kommer att erbjuda grundutbildning i journalistik och vidareutbildning för redan yrkesverksamma journalister. En ettårig diplomkurs är planerad att starta i slutet av 2014, medan vidareutbildningsverksamheten inleds redan i juli.

Det svenska stödet kanaliseras via International Media Support, IMS och det svenska medieinstitutet Fojo.

Öppnandet sammanfaller med tioåriga fängelsedomar mot fem grävande journalister. Trots de senaste årens stora framsteg på pressfrihetsområdet, visar domarna att det återstår lång väg innan oberoende media kan verka fritt i Myanmar och burmesiska journalister kan genomföra sina uppdrag utan risk för repressalier. En oberoende journalisthögskola är en av flera förutsättningar för en fortsatt positiv utveckling mot verklig pressfrihet.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />