Biståndet till Uganda ses över

Uppdaterad: 23 juni 2015

I måndags den 24 februari antog Uganda en ny lag som innebär att homosexuella kan dömas till livstids fängelse. Lagförändringen har väckt starka reaktioner världen över och kritiserats hårt av Sverige. Danmark och Norge har valt att styra om delar av sitt bistånd i Uganda. På Sida och UD pågår just nu samtal om hur den nya situationen påverkar Sveriges relation till landet.

Sverige har gjort ett tydligt avståndstagande från lagen, bland annat genom uttalanden från statsminister Fredrik Reinfeldt liksom från biståndsminister Hillevi Engström och finansminister Anders Borg, som var på besök i huvudstaden Kampala samma dag då lagen röstades igenom.

– Det här är ett stort bakslag. Vi är mycket bekymrade över utvecklingen i landet och känner inte minst oro för säkerheten för många av de modiga hbtq-aktivister som Sverige och Sida samarbetar med, säger Charlotte Petri Gornitzka, Sidas generaldirektör.

Förra året uppgick det svenska biståndet till Uganda till sammanlagt 250 miljoner kronor. Då gick ungefär 28 procent av biståndet genom den ugandiska staten, främst till reformer av rättssektorn i landet, men också till att förstärka den finansiella styrningen. 16 procent gick till universitet och forskning, 32 procent gick genom FN-systemet och 24 procent till civila samhället. För 2014 är det budgeterat för att summan som ska gå igenom statliga kanaler ska minska.

Den nya lagen gör att Sverige nu omprövar sin relation till Uganda och regeringen ska ta ställning till om biståndet ska se annorlunda ut.

– Sida har bistått med expertkunskap inför regeringens ställningstagande, säger Charlotte Petri Gornitzka.

Fakta:

Stöd till hbtq-rörelsen i Uganda och regionalt

  • Under 2014 planerar Sida stödja ett samarbete mellan en lokal ugandisk hbtq-organisation och svenska RFSL. Den exakta storleken på stödet är ännu inte bestämt.
  • Sida stöder även organisationen UHAI, som har sin bas i Nairobi. UHAI ger i sin tur bidrag till mindre hbtq- organisationer i Östafrika, bland annat i Uganda.
  • East and Horn of Africa Human Rights Defenders Project är baserad i Kampala och jobbar regionalt i Östafrika och på Afrikas Horn. De arbetar bland annat med påverkansarbete, kapacitetsutveckling och skydd av för MR- försvarare. De har ett tydligt fokus på hbtq-aktivister. Stödet uppgår till 4,5 miljoner kronor.
  • Coalition of African Lesbians är baserade i Sydafrika och arbetar främst nationellt men även regionalt. De har bland annat partners i Uganda. Koalitionen arbetar med kapacitetsutveckling av hbtq-aktörer, påverkansarbete inom hbtqoch skydd av hbtq-aktivister. Stödet för 2014 är 2,6 miljoner kronor.
  • Global Equality Fund är en global hbtq-fond som sköts av US State Department. De arbetar främst med kapacitets- och organisationsutveckling samt skyddsverksamhet. Fonden har insatser i Afrikanska länder, inklusive i Uganda. Sidas stöd till fonden globalt är på 30 miljoner kronor 2014.

 


 


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />