"Nu har jag världens chans!"

Uppdaterad: 22 december 2014

Greta Mörling från Enköping är den värdiga vinnaren av en unik resa med Sida till Zambia. Resan auktionerades ut under Musikhjälpen vars tema 2014 var kampen mot hiv och aids.

– Jag vill jättegärna till Zambia! Jag har aldrig varit där. Jag har varit flera gånger i Afrika men det är tio år sedan, säger Greta Mörling som la det vinnande budet på 20 100 kronor på Sidas resa till Zambia där pengarna går oavkortat till Musikhjälpen och kampen att stoppa spridningen av hiv.

Greta Mörling.
Foto: Greta Mörling

Musikhjälpens tema var i år hiv och aids, ett viktigt område för det svenska biståndet. Därför ville Sveriges biståndsmyndighet Sida vara med och öka kunskapen om hiv och aids i världen genom att auktionera ut en unik möjlighet att få följa arbetet mot sjukdomen på plats – en femdagarsresa till Zambia.

Greta Mörling kommer tillsammans med en Sida-medarbetare att besöka organisationer som arbetar med hiv och aids i landet. Hon har länge varit engagerad i den här frågan, bland annat genom PMU Interlifes praktikantuppdrag som Sida stöder i Khartoum, Sudan. Där deltog hon i studiecirklar för att sprida kunskap om hälsa och just hiv och aids bland befolkningen.

– Jag är inte sköterska själv men har varit med en sköterska som höll i en hiv- och aidsutbildning. Det var jätteintressant och jag blev så imponerad av det jag såg. Tänk dig att stå där och prata inför så blandade grupper, med kristna och muslimer, om sex och samlevnad.

Senare åkte Greta tillbaka till Sudan i egen regi och fortsatte arbeta med hiv- och aidsfrågan tillsammans med de kontakter hon knutit tidigare. När hon kom tillbaka till Sverige blev hon ombedd att dela med sig av sina erfarenheter och har föreläst om hiv och aids i studiecirkelform i svenska kyrkor.

– Det är inte samma motstånd här, men hiv och aids är aldrig bekvämt att prata om. Ämnet är lika känsligt här. Man tror att det informeras i svenska skolor om frågan, men det är en fråga som det inte talas särskilt mycket om. Jag ser fram emot att lära mig ännu mer nu under resan. Det ska bli väldigt intressant att få se arbetet på plats.

Varför är det viktigt för dig att bidra i kampen mot hiv och aids?

– När jag var i Sudan fick jag erfarenhet och ett stort intresse. Jag förstod då att den här frågan är jätteviktig, säger Greta. Nu när Musikhjälpen lyfte frågan så låg den ju redan mig varmt om hjärtat, framför allt eftersom det är så många oskyldiga som drabbas.

Vad har du för förväntningar på resan?

– Jag hoppas få lära mig ännu mer och se arbetsplatserna och sjukhusen på plats. Sedan vill jag gärna ta chansen att lära känna Zambias matkultur, besöka vardagsplatser, en kyrka jag läst om, att få reda på vad som är Zambia.

Förutom praktiken i Sudan gjorde Greta sin gymnasiepraktik i Etiopien. Hon har också besökt Egypten där hennes man växte upp. Resan till Zambia är förutom ett unikt tillfälle att se insatserna mot hiv och aids på plats också en möjlighet att uppleva landet på egen hand.

– Det här ska bli jätteintressant. Det är inte alltid man får en sådan här möjlighet – så nu har jag ju världens chans!

Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />