Divine Ndhlukula together with young business entrepreneurs who participate in the ITP-programme Strategic Business Management in Sweden. Participants (from the right) are from Moldovia, Kosovo, Bosnia, Ukraine and Georgia.

Divine Ndhlukula tillsammans med unga entreprenörer som deltar i ITP-programmet Strategic Business Management i Sverige. Deltagarna (från höger) kommer från Moldavien, Kosovo, Bosnien, Ukraina och Georgien.

Foto: Åsa Jarskog @ Jarskog Konsult

NYHET

Hon förändrade en hel industri i Zimbabwe

Uppdaterad: 3 december 2014

Divine Ndhlukula är en av Afrikas mest framgångsrika kvinnliga företagare. Hon startade företaget SECURICO i sitt hem i Zimbabwe och leder idag över 4000 anställda på ett av landets största säkerhetsföretag. För Sida berättar hon om hur hon kom att transformera den mansdominerande industrin, vägen till framgång och varför deltagandet i Sidas internationella utbildningsprogram, ITP, blev avgörande.

Hon tog sig an den mansdominerade säkerhetsindustrin i Zimbabwe och startade SECURICO med fyra anställda i på den egna bostadens bakgård 1998. Idag är Divine Ndhlukula VD och chef över ett av landets största säkerhetsföretag med över 4000 anställda – varav 900 kvinnor.

Tidigare styrdes den zimbabwiska säkerhetssektorn av ett fåtal företag med anställda som hade låg självkänsla och såg jobben som övergående. De behövde inte anstränga sig eftersom de visste att jobbet var deras, berättar Divine Ndhlukula. Hon såg behovet som fanns på marknaden och förändrade inte bara industrins utseende utan även sättet att tänka:

– Jag anställde kvinnor av ekonomiska skäl, därför att de förde med sig ett nytt inslag som saknades i industrin, nämligen professionalism, kvalitet och ett humant ansikte. Det gjorde skillnaden, säger Divine Ndhlukula. Vi lärde ut alla aspekter av företagande, PR, vad det innebar att vara professionell och stolt i sitt arbete. Om du är säker i din roll, utför du också ett bättre jobb. Vi var annorlunda än det som kunderna sett tidigare. Det märktes på marknaden och vi växte.

SECURICO är idag det företag som anställer flest kvinnor efter regeringen i Zimbabwe. Men vägen dit har varit kantad av fördomar och manliga kunder som inte ville jobba med kvinnliga säkerhetsvakter. Det krävde mycket övertalning från Divines sida för att de kvinnliga anställda skulle få självförtroende och bli säkra i sin roll. De var en game changer, vad som behövdes för att överkomma fördomarna i samhället:

– Marknaden var i början inte mottaglig för mig som person, som kvinna utan bakgrund i säkerhetssektorn. Men om du jobbar som en underdog gör du alltid ditt bästa – och blir bäst. Motgången blev så småningom till vår fördel eftersom det tog fram det bästa i oss. Kunderna insåg snart att vi låg före alla andra och kunde leverera bättre tjänster.

”Sidas utbildningsprogram tog mig exakt dit jag behövde vara”

Idag är hon utnämnd som en av Afrikas mest framgångsrika kvinnliga företagsledare av amerikanska tidskriften Forbes. Hennes företag var det första i Zimbabwe som blev certifierat med ISO (International Organization for Standardisation) tack vare användandet av förstklassiga operativsystem där SECURICO alltid legat i framkant.

Divine visste från början att hon siktade på att nå toppen av marknaden och levererar idag tjänster som bevakning, pengahantering, alarmsystem och träning av vakthundar till kunder som kräver högsta kvalitet.

Mycket av framgången handlar om att ge människor möjligheter att utvecklas. Det är viktigt att se till de anställdas personliga mål genom träning och kompetensutveckling, säger Divine Ndhlukula:

– Mina anställda har kunnat göra karriär och gå från att vara operatör till ansvarig till chefspositioner. Jag har sett deras liv förändras, framför allt kvinnorna som varit osäkra på sig själva är nu högtflygande och självsäkra, ensamstående mödrar som nu är hus- och bilägare och kan låta sina barn studera på universitet.

Hennes mål är att se fler kvinnor ta plats i sitt lands ekonomiska utveckling och hon är stolt över att ha påverkat unga kvinnliga entreprenörer till att våga ta steget att starta och bygga företag.

För att lyckas är det viktigt att fortsätta lära, bredda sin horisont, vara skärpt i kunskap och kompetens och känna till miljön och ny teknologi, säger Divine. Hon själv har förutom mastersexamen i Business Administration från Midland State University och en MBA från Women’s University in Africa gått flera av Sidas internationella utbildningsprogram, ITP: Start your business, Expand your business och Strategic Business Management, SBM.

– Sidas program tog mig exakt dit jag behövde vara. Genom SBM-programmet skapade jag ett nätverk med människor från olika länder och regioner, vilket skapar perspektiv. Det gör att när du åker tillbaka till din hemmiljö inser du att du är långt före andra, att du är mer kunnig och kompetent och har ett bättre sätt att se på och hantera problem. Det har varit väldigt viktigt och betydelsefullt för mig.

Hon föreläser ofta för unga entreprenörer, inklusive de som går SBM-programmet idag.

– Mitt råd är alltid att man ska genomföra något för teamet och så att det gör skillnad för ditt företag. Framför allt handlar det om att kunna använda alla verktyg du fått. Sedan krävs disciplin för att sköta finansiella affärer: om du börjar tjäna pengar på företaget, är det företagets pengar.

”När du är framgångsrik har du inte råd att inte lyckas”

Hon känner sig hedrad och privilegierad att vara tillbaka i Stockholm härom veckan som en av pristagarna av årets International Women's Entrepreneurial Challenge, IWEC, som uppmärksammar de mest framgångsrika kvinnliga företagarna världen över.

Hennes företag har fått över 20 nationella och internationella utmärkelser genom åren, inte minst Legatum Africa Awards for Entrepreneurship 2011, vilket säkrat platsen som en seriös global spelare inom säkerhetssektorn:

– Det betyder att jag inte längre har råd att inte lyckas. För mig är det en utmaning att fortsätta på den rätta vägen och göra rätt saker för att fortsätta att växa som företag. Det är en position som vi har accepterat att vi är vinnare och vi kommer alltid att vara vinnare.

Det är inte bara business as usual, förklarar hon:

– Det handlar om att tänja på gränserna. Men hur kan jag förvänta mig att andra ska tänja på gränserna om jag inte gör det själv? Det finns ingen chans att man kan kräva att människor ska vara etiska om jag inte är etisk? Jag måste sätta exemplet och tonen vad gäller vår arbetskultur som värderar ärlighet och etik. Det är så viktigt att vara exemplarisk, och det är så jag alltid försökt leda.

Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />