PRESSMEDDELANDE

Sida fördubblar det humanitära stödet till Myanmarkrisen

Uppdaterad: 16 september 2017

400 000 människor ur folkgruppen Rohingya har de senaste veckorna tvingats fly sina hem, undan oroligheterna i Myanmar (Burma), för att söka skydd i Bangladesh. Samtidigt blir förhållandena i den drabbade delstaten Rakhine allt mer akut. Biståndsmyndigheten Sida beslutar därför om ett extra humanitärt stöd på 40 miljoner kronor till de drabbade flyktingarna.

- Sida har ett stort engagemang i både Myanmar och Bangladesh och har stött Rohingyas under lång tid. När krisen nu är så svår och eskalerar så snabbt är det vår skyldighet att snabbt ge hjälp till de drabbade, säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin.

När de etniska motsättningarna blossade upp och militären inledde sin offensiv i slutet av augusti lämnade ett stort antal människor sina hem i Rakhine för att ta sig över gränsen till Bangladesh. Sedan slutet av augusti har cirka 400 000 flytt våldet och det stora antalet nyanlända flyktingar sätter mycket stor press på de läger, boenden och samhällen där 150 000 flyktingar redan befinner sig sedan tidigare. Organisationer på plats rapporterar om att det saknas eller råder stor brist på livsnödvändigheter – som rent vatten, mat och sjukvård. Sida beslutar nu därför om ett stöd på 20 miljoner kronor till Action Contre la Faim/Action Against Hunger (ACF)

Samtidigt finns cirka en miljon Rohingyas kvar i Rakhine som lever under mycket svåra förhållanden. Tillträdet till Rakhine för FN och andra humanitära aktörer är närmast obefintligt – med undantag för Internationella Rödakorskommittén (ICRC) som fått tillstånd av Myanmars regering att verka i området. Den begränsade insynen i regionen tillsammans med rapporter om etniskt våld och övergrepp gör att Sida beslutar om ett omedelbart stöd på 20 miljoner kronor till ICRC eftersom de är den enda organisation som kan verka i Rakhine.

- Det här är pengar som kommer att rädda liv, säger Carin Jämtin. Sida är bra på att snabbt ge extra hjälp när den behövs. Förutom de insatser vi beslutar om idag har vi beredskap att den närmaste tiden ge ytterligare stöd till organisationer som arbetar med Myanmarkrisen.

Redan tidigare i år utökade Sida sitt humanitära stöd till flyktingkrisen i området via organisationer som svenska Röda Korset, UNICEF, och den internationella migrationsorganisationen IOM. Det sammanlagda svenska humanitära stödet till flyktingkrisen i år, inklusive detta beslut, uppgår till 78 miljoner kronor.

För mer information kontakta Sidas pressansvariga på 08-698 55 55 eller press@sida.se


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />