Pressmeddelande

Sida ger nytt stöd på 100 miljoner kronor till rohingya-flyktingar

Uppdaterad: 2 november 2017

Rohingya-krisen fortsätter växa eftersom allt fler människor flyr från Myanmar till Bangladesh. I dag fördelar Sida ett nytt humanitärt stöd på 100 miljoner kronor till organisationer som bistår flyktingarna både i Bangladesh och i Myanmar där behoven är enorma.

– När så många människor bor tätt i dåligt rustade flyktingläger finns stora risker för att sjukdomar som kolera sprider sig snabbt. Det är därför viktigt att omgående skala upp insatser for hälsa, vatten och sanitet, säger Susanne Mikhail Eldhagen som är chef för Sidas humanitära bistånd.

Den snabbt eskalerande krisen är en av de snabbast växande vi sett i modern tid med runt 600 000 människor som flytt från Myanmar till Bangladesh på bara 12 veckor, sedan 25 augusti. Många rohingyer har tvingats lämna sina hem sedan militären i Burma inlett vad FN kallar "ett skolboksexempel på etnisk rensning". Flyktingarna anländer helt utmattade till Bangladesh och dessutom många varit utsatta för olika typer av våldsamheter. Majoriteten är kvinnor och barn.

– Rohingyas-krisen är dock inte någon ny kris. Rohingya är en folkgrupp som levt i marginalisering och förtryck i Myanmar i decennier. Sida har under lång tid stöttat humanitära insatser både i Myanmar och Bangladesh, men för att lösa krisen på ett hållbart sätt krävs egentligen en politisk lösning, säger Susanne Mikhail Eldhagen.

I dag har regeringen beslutat om ett nytt stöd på 100 miljoner kronor till humanitära behov i världen och Sida har beslutat att hela summan ska gå till rohingya-krisen på grund av de snabbt förvärrade behoven för ett extremt stort antal människor. De stöd som nu behövs är att många får tak över huvudet, tillgång till mat och rent vatten och möjlighet till sanitet.

– Det är viktigt att Sida följer upp på nära håll hur responsen skalas upp på marken och därför åkte Sidas humanitära personal till både Bangladesh och Myanmar redan förra månaden för att följa upp på plats tillsammans med ambassadpersonal och humanitära organisationer, säger Susanne Mikhail Eldhagen.

Det nya stödet kommer att fördelas på FN-organisationer som Unicef, UNHCR och OCHA, samt till ACF, Action Against Hunger. Stöden går till största delen till insatser i Bangladesh men även till Myanmar och Rakhine-staten där många rohingyer fortfarande är kvar och där stora behov av stöd behövs.

Unicef fokuserar sina stöd på barns behov och i nuläget även ett extra fokus på vatten, sanitet och nutrition då många barn inte haft tillräckligt att äta och är undernärda. UNHCR arbetar med de flyktingar som tagit sig över gränsen till Bangladesh och behöver hjälp med registrering vilket ger dem möjlighet till olika typer av stöd, samt till tak över huvudet och skydd.

Enligt FN behövs det 434 miljoner dollar, drygt 3,5 miljarder svenska kronor, för att hjälpa flyktingarna under ett halvår. Vid den givarkonferens som hölls den 23 oktober 2017 lovade givare att bistå med 350 miljoner dollar, vilket motsvarar 2,9 miljarder kronor.

Redan tidigare i år utökade Sida sitt humanitära stöd till flyktingkrisen i området via organisationer som svenska Röda Korset, UNICEF, och den internationella migrationsorganisationen IOM. Det sammanlagda svenska humanitära stödet till flyktingkrisen i år, inklusive detta beslut, uppgår till cirka 180 miljoner kronor.

För mer information kontakta Sidas pressansvariga på 08-698 55 55 eller press@sida.se


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />