Pressmeddelande

Sida ger extra stöd till människor på flykt från Aleppo och Raqqa

Uppdaterad: 22 december 2016

Evakuerade Aleppobor har levt under extremt hårda förhållanden under lång tid utan tillgång till mat, rent vatten, sanitet och läkarvård. Vintern med minusgrader gör situationen extra ansträngd. Behoven är enorma men många hjälporganisationers reserver är tömda. Därför tar Sida nu ett extraordinärt beslut om stöd på 40 miljoner kronor ur nästa års budget som ska gå till livsnödvändiga insatser.

– Det är en enorm utmaning att se till att de tiotusentals evakuerade och de som stannat i delar av Aleppo nu får tak över huvudet, mat och den läkarvård de behöver. Dessa människor har levt under extrema förhållanden i flera månader då deras stadsdelar utsatts för hårda angrepp och en belägring som inte tillåtit hjälp att komma in. På senare tid har sjukvården varit närapå obefintlig på grund av riktade attacker mot sjukhus. Även vattenförsörjningen utsattes för angrepp, säger Susanne Mikhail, chef på Sidas enhet för humanitärt stöd.

– Det är en tärd och traumatiserad grupp av barn och vuxna, som nu behöver hjälp. Hjälporganisationernas resurser är hårt ansträngda så här sent på året och på en del håll finns inga pengar kvar. Därför har vi tagit ett ovanligt beslut att redan nu betala ut stöd som skulle gått iväg under nästa år.

Evakueringen av människor som varit instängda i Aleppo har tagit fart, och i nuläget har 34 000 Aleppo-bor evakuerats. De senaste veckornas intensiva krigsföring har lett till att människor även har flytt på egen hand. Minst 40 000 människor har flytt till västra Aleppo, samtidigt som många har stannat kvar i sina stadsdelar i östra Aleppo, där de lever under svåra förhållanden.

De som evakueras tas till oppositionskontrollerade områden i närheten och till Idlib-provinsen i nordvästra Syrien. Där finns redan många internflyktingar och de humanitära behoven är stora.

Samtidigt pågår även en offensiv mot IS i städerna Al Raqqa och Al Bab, som har lett till nya humanitära behov då runt 300 000 människor förväntas fly från dessa områden på grund av våldsamheterna.

Det svåra humanitära läget har lett till att många hjälporganisationers reserver är tömda, och Sida har nu tagit extraordinära beslut för att fylla på med sammanlagt 40 miljoner kronor för att människor snabbt ska få hjälp. Det är snabba, livsviktiga insatser som behövs för att stödja människor på flykt från Aleppo och Raqqa.

Stödet kommer att kanaliseras via två av FN:s humanitära fonder för Syrien: en baserad i Turkiet och en baserad i Damaskus. Fonderna kompletterar varandra då den Turkiet-baserade fonden har tillträde till delar av landet som kontrolleras av oppositionen i exempelvis Idlib, medan den Damaskus-baserade fonden har tillträde till regimstyrda områden i exempelvis Aleppo.

– Pengarna fördelas från dessa fonder till organisationer som på olika sätt kan arbeta med dem som nu evakuerats eller flytt, allt från FN-systemet till lokala organisationer beroende på vilka typer av stöd som behövs, säger Susanne Mikhail.

Sida har tidigare under året bidragit med 415 miljoner kronor till humanitära insatser i Syrien. De humanitära insatserna går till att rädda liv och lindra nöd för människor i katastrofssituationer och distribueras både inom Syrien och i Syriens grannländer.

I dag är 13,5 miljoner syrier i behov av humanitärt bistånd och över 6 miljoner lever på flykt innanför landets gränser.

För mer information, vänligen kontakta Sidas presstjänst på
tel. 08-698 55 55 eller mejla till press@sida.se.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />