Pressmeddelanden

Sverige utökar stödet till Syrien-krisen

Uppdaterad: 3 november 2015

De humanitära behoven i Syrien och dess grannländer ökar. Under året har antalet människor i behov av humanitärt stöd i Syrien ökat och bedöms nu vara totalt 13,5 miljoner. Sida har i dagarna beslutat om ytterligare 60 miljoner för humanitära insatser.

- En större del av de syriska flyktingarna som flytt till Libanon och Jordanien lever nu under fattigdomsgränsen, vilket ofta leder till ”skadliga” sätt att försörja sig och som går ut över barnen, genom att de inte kan gå i skolan eller att flickor gifts bort för tidigt, säger Charlotte Petri Gornitzka, Sidas generaldirektör.

Bara i år har över en miljon människor i Syrien flytt till andra delar av landet och de senaste veckorna har det skett en upptrappning av striderna, vilket enligt FN framförallt har ökat behoven i norra Syrien. Även de 4,2 miljoner flyktingar som lever i Syriens grannländer är allt mer sårbara. Hjälpbehovet är stort, inte minst inför vintern, men bara ungefär 40 % av den planerade humanitära responsen är finansierad.

Sida har därför beslutat att öka sitt humanitära stöd till Syrien och dess grannländer med 60 miljoner kronor, vilket ökar det sammantagna Sida-stödet till cirka 353 miljoner kronor i år. Det nya stödet kanaliseras genom UNICEF:s program i Syrien, UNHCR:s program i Syrien och dess grannländer, samt genom OCHA:s givargemensamma humanitära fonder i Jordanien och Libanon. Stödet riktas så att det används där behoven är störst.

För mer information kontakta Sidas presstjänst på 08-698 55 55 eller press @ sida.se.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />