Pressmeddelande

Mobilapp ökar insynen i biståndet

Uppdaterad: 23 maj 2014

Sida har utvecklat appen Öppna biståndet där all Sveriges biståndsdata, idag såväl som historiskt, finns samlat på ett ställe. Du kan också använda appen för att anmäla misstänkt korruption och få aktuella nyheter om vad som händer inom biståndsvärlden.

 – Appen är ännu ett sätt att öka öppenhet och insyn i biståndet. Sedan tidigare finns denna information på vår webbplats Openaid.se där all biståndsdata och över 75 000 dokument är tillgängliga för nedladdning. Appen gör vår öppna data mer lättåtkomlig, säger Joachim Beijmo, kommunikationschef på Sida.

Sida har sedan tidigare även en funktion för att anmäla misstankar om korruption eller oegentligheter inom biståndet via www.sida.se. Appen är en ytterligare en kanal för detta och låter även användaren bifoga en bild till sin anmälan.

Sida och Utrikesdepartementet har sedan 2010 arbetat aktivt med att öka insynen i biståndet och tillgängliggör kontinuerligt uppdaterad biståndsdata på webbplatsen Openaid.se och via ett öppet API. Ett öppet API, eller Application Programming Interface, möjliggör att alla kan ta del av data och skapa nya tillämpningar och visualiseringar av de biståndsdata som presenteras på Openaid.se.

Öppna biståndet finns tillgänglig på App Store för iPhone  och på Google Play  för Android.

För mer information kontakta Sidas presstjänst på 08-698 55 55 eller press @ sida.se


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />