En pojkklass i Abu Shouk camp, El Fashir i Norra Darfur.

Foto: Fredrik Frisell/Sida

Pressmeddelande

Megakriser ökar behovet av humanitärt stöd

Uppdaterad: 23 maj 2014

Trenden håller i sig - de humanitära behoven fortsätter att öka på grund av nya kriser, utdragna väpnade konflikter och stora naturkatastrofer. För närvarande upplever världen flera samtidiga så kallade megakriser och Sidas humanitära stöd uppgår i år till 2,9 miljarder.

– Sveriges humanitära bistånd når många människor, men vi kan inte göra allt. Fler måste ta sitt ansvar och i flera länder måste politiska lösningar till för att människors vardag ska bli bättre, säger biståndsminister Hillevi Engström.

Bara under årets första månader har situationen i Sydsudan och Centralafrikanska Republiken kraftigt försämrats och civilbefolkningen behöver ökat stöd från omvärlden. I Syrien-krisen har den humanitära situationen stadigt försämrats och fredsförhandlingarna ännu inte gett några resultat. Aldrig tidigare har det pågått så många kriser samtidigt av en så stor storlek och dignitet som FN klassar som megakriser, och det handlar om Syrien, Sydsudan, CAR och Filippinerna.

– Det ser ut att bli ett år med stort lidande för miljontals människor. Behoven av humanitärt stöd är högre än någonsin och FN:s begäran om pengar är nästan dubblerad jämfört med samma datum för ett år sedan, säger Charlotte Petri Gornitzka, Sidas generaldirektör.

I år har biståndsmyndigheten Sida identifierat 19 pågående humanitära kriser där över 110 miljoner människor har stora behov av stöd med exempelvis mat, rent vatten och tillgång till vård.

Sverige är den fjärde största bilaterala humanitära givaren i världen efter USA, Storbritannien, och Japan. 2012 fick mer än 3,8 miljoner nödlidande människor tillgång till rent vatten, dusch och toalett och 1,9 miljoner människor fick tillgång till hälsovård genom det svenska humanitära stödet.

Sedan 2005 har det svenska humanitära stödet genom Sida stadigt ökat från årliga utbetalningar på 1,7 miljarder till 2,9 miljarder i år.

I år fördelas inledningsvis de största humanitära stöden till Sahelområdet, följt av Syrien-krisen, Demokratiska republiken Kongo, Sydsudan, Afghanistan, Jemen, Sudan och Somalia. Behoven och stöden ses över kontinuerligt under året och nya medel kan skjutas till vid behov.

För mer information, kontakta Sidas presstjänst på press@sida.se eller 08-698 5555, eller Sebastian Tham, pressekreterare hos biståndsministern, 072-212 74 72 eller sebastian.tham@gov.se.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />