pressmeddelande

Deklarationsdags – varje svensk ger bistånd för 3 650 kronor

Uppdaterad: 3 juli 2014

Skåningarna har gett 2,4 miljoner kondomer, örebroarna har vaccinerat 40 000 barn och norrbottningarna har sett till att 125 000 människor fått tillgång till rent vatten. Detta genom att bara leva sina vanliga liv. I dag, den 5:e maj, är det sista dagen att lämna in deklarationen – ett slags kvitto på hur mycket skatt du har betalat under året. Förutom att finansiera nödvändiga samhällsfunktioner gör svensken även stora insatser för världen.

Oavsett vad svenskarna gör just nu; pluggar, jobbar mot en tuff deadline eller äter en glass i vårsolen, så är de med och bidrar till det svenska biståndet, bara genom att bo och betala skatt i Sverige. Varje år ger Sverige en procent av BNP till bistånd, vilket lite förenklat innebär att varje invånare bidrar med ungefär tio kronor – varje dag.

– Det är fantastiskt att vi har den här möjligheten att göra skillnad där det behövs. Svenskarna är duktiga på att bidra till olika välgörenhetsorganisationer, men det stora bidraget kommer genom att varje svensk lever och handlar precis som vanligt, säger, Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör på Sida.

Svensken bidrar varje år i genomsnitt med 3 650 kronor som bland annat hjälper människor att få vatten under torka, att barn får livsnödvändiga vacciner och att förlossningar sker på ett säkert sätt.

– Det är viktigt att engagera sig, men vi vill påminna om vad man bidrar med bara genom att vara en del av vårt svenska samhälle. På ett sätt behöver man inte göra något stort i vardagen för att göra något stort för någon annan, säger Charlotte Petri Gornitzka.

På webbsidan Väl investerad tid kan vem som helst ta reda på hur hans eller hennes bistånd genom Sida används. Sajten har tagits fram i syfte att informera vad skattepengarna har betytt för andra.

Vad används pengarna till? Här är några exempel på vad pengarna från Sida har används till under året:

  • 18 miljoner kondomer
  • 1,4 miljoner vaccinerade barn
  • 150 000 förlossningar på institutioner
  • 70 000 har fått tillgång till säkra aborter
  • 4,8 miljoner har fått tillgång till rent vatten och sanitet
  • 1,9 miljoner fler har fått tillgång till akut sjukvård

Regionala siffror länsvis: http://www.sida.se/Svenska/sa-arbetar-vi/Bistandets-resultat/val-investerad-tid/Bistandets-resultat-per-lan/

Så här har vi räknat: Biståndets totala resultat kommer från vår egen statistik som vi tagit fram tillsammans med handläggare och utlandsmyndigheter under året. Sedan har vi delat upp siffrorna per län i Sverige - alltså biståndets resultat inom olika områden delat med antalet invånare i länet. Befolkningssiffrorna är hämtade ur SCB:s befolkningsstatistik. Detta blir alltså en schablon per län, och en generell bild av vad skattepengarna gått till.

För mer information, kontakta Sidas presstjänst på press@sida.se eller 08-698 55 55.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />