pressinbjudan

Utvecklingsforum: Demokrati och mänskliga rättigheter under hot – hur vänder vi utvecklingen?

Uppdaterad: 13 oktober 2017

Välkommen till Utvecklingsforum som är Sidas årliga mötesplats för alla aktörer som engagerar sig för utvecklingsfrågor. Över 800 deltagare är anmälda till forumet som i år har demokrati och mänskliga rättigheter i fokus.

Vi ser idag en tillbakagång vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter i allt fler länder. Auktoritära stater ifrågasätter internationellt bindande konventioner och lagar stiftas för att inskränka civilsamhällets utrymme. Alternativa sanningar, smutskastning och hot har blivit vanliga politiska påverkansmetoder världen över, inte minst för att tysta kvinnors röster i den offentliga debatten.

  • Hur påverkar det demokratin och yttrandefriheten?
  • Vad kan vi göra för att vända utvecklingen?
  • Vilka krafter behöver mobiliseras och hur kan vi samverka på bästa sätt?

Dessa frågor kommer vi att diskutera under dagen med ett antal inbjudna talare, se nedan.

När: tisdag den 17 oktober 2017
Tid: 09:00 – 16:00
Var: Münchenbryggeriet, Torkel Knutssonsgatan 2, Stockholm, T-bana Mariatorget

Länk till programmet under dagen 

Dagen kommer att sändas live för dig som vill följa eventet via nätet.

Intressanta talare under dagen

Anu Kumar 
IPAS är en global organisation som arbetar för att förbättra kvinnors tillgång till säkra, legala aborter och preventivmedel genom policypåverkan, utbildning och forskning. Sida har stött IPAS i över 20 år.

Anu Kumar utsågs till vice exekutivchef för IPAS 2002 men har sedan förra året en ny roll som strategi- och utvecklingschef. Under hennes tid på IPAS har hon utvecklat arbetet med stöd till säkra aborter både finansiellt och tekniskt, stärkt olika partnerskap runt om i världen i bland annat Indonesien, Myanmar och Moçambique och medverkat till att budgeten ökat från 14 miljoner US-dollar till 75 miljoner US-dollar.

På Utvecklingsforum kommer Anu Kumar att tala om följderna av president Trumps beslut (MCP/PLGH) om att ta bort finansieringen till internationella NGO:s som arbetar med aborter och tillgång till preventivmedel för kvinnor i fattigare länder. Hon kommer också att prata om möjliga lösningar, vilket arbete som kan göras istället och hur vi kan bidra till detta.


Thomas Carothers 
En av världens främsta experter inom området demokratistöd, demokratisering och amerikansk utrikespolitik. Han är vice president för Studies på Carnegie Endowment for International Peace, där han grundade och leder för närvarande The Democracy and Rule of Law Program vid Carnegie Endowment for International Peace som är en tankesmedja baserad i Washington D.C. med huvudinriktning mot utrikespolitik.

Han har jobbat för både privata och offentliga sektorn, som till exempel USAID och för amerikanska regeringen.

Thomas Carothers kommer att tala om hur det går för demokratin i världen och deltar i ett fördjupningspass om hur politiska partier bör förhålla sig till en värld med ökad populism, och där sociala medier spelar en stor roll för hur allmänheten tar del av med ia och annan information.

Gégé Katana Bukuru 
Den kongolesiske människorättsförsvaren Gégé Katana Bukuru utsågs nyligen till 2017 års Per Anger-pristagare för sin ihärdiga kamp för kvinnors rättigheter i det våldsdrabbade Demokratiska Republiken Kongo. I över trettio år har hon oavbrutet arbetat för att minska det sexuella våldet mot kvinnor och försöka mäkla fred mellan olika väpnade grupper i den våldshärjade östra delen av DR Kongo. Hon föddes 1963 i Bujumbura, Burundi och reagerade tidigt på den orättvisa behandling som hon såg kvinnor utsättas för. Att driva frågan om kvinnors mänskliga rättigheter, självbestämmande och politiska deltagande är kontroversiellt i ett samhälle där en kvinna inte anses ha rätt att höja rösten mot en man. Trots att hon har hotats med fängelse, tvingats i exil och lever under ständigt dödshot, fortsätter hon kampen och är i dag en välkänd kvinnorättskämpe i sin region.
Gégé Katana Bukuru tar emot Per Anger-priset i Stockholm den 19 oktober.


Shahira Amin 
Frilansjournalist från Egypten som framför allt jobbar för CNN:s Inside Africa och CNN.com . Hon skriver också för Index on Censorship, som är en portal för yttrandefrihet. Shahira Amin var programledare, korrespondent och senare biträdande chef för den egyptiska statliga engelskspråkiga tv-kanalen Nile TV men sade upp sig i protest mot kanalens bevakning av det folkliga upproret på Tharir-torget under den arabiska våren. Shahira Amin har bevakat några av världens största konflikter och intervjuat ett stort antal högt uppsatta makthavare. I dag frilansar hon för internationella tidningar, har bland annat publicerats i Svenska Dagbladet och Middle East Eye, och producerar dokumentärer för FN. Hon har också uppmärksammats av UNICEF för sina insatser för att förbättra situationen för kvinnor och flickor I Egypten. I år har hon tagit emot utmärkelsen “Catalyst for Change Award” från American University i Kairo.


Tommy Garnett 
Tommy Garnett är bosatt i Sierra Leone och grundade 1992 the Environmental Foundation for Africa (EFA) i syfte att öka kunskapen om de miljömässiga konsekvenserna av det inbördeskrig som då rådde i landet, och om gruvindustrins roll i detta. Sedan 2016 arbetar Tommy Garnett som Team Leader i Birdlife International, en av världens största organisationer som arbetar med att skydda fågellivet över hela världen. Tommy är även Senior Associate i the Climate Leadership Program vid Cambridge University.
Under åren 2003–2007 satt Tommy Garnett med I FN:s expertpanel för att övervaka ekonomiska sanktioner för Liberia, specifikt vad gäller socioekonomisk, ekologisk och mänsklig påverkan av sanktionerna.

Moderator: Mia Odabas

För mer information, anmälan och förfrågningar om intervjuer kontakta pressekreterare Inga-Lill Hagberg på Sidas presstjänst på 08-698 54 37 eller maila press@sida.se.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />