Pressinbjudan: Mat till 9 miljarder i ett förändrat klimat

Uppdaterad: 14 januari 2016

Nära 800 miljoner människor runt om i världen går hungriga - trots att det produceras tillräckligt med mat. Om 15 år ska ytterligare en miljard munnar mättas samtidigt som klimatförändringarna gör det svårare att odla på de marker som finns. Hur ska det gå ihop?

När: Måndag 18 januari 2016

Tid: 13 – 16.00

Plats: Sida, Valhallavägen 199 Stockholm

Bara en tredjedel av den mat som produceras idag hamnar i våra magar, resten försvinner längs vägen. Hälften slängs av producenterna på grund av bland annat dåliga kylsystem och ineffektiva marknader, och hälften slängs av konsumenter som inte vill ha det som finns på tallriken eller i kylskåpet. Klimatförändringarna gör också att det blir svårare att odla på de jordbruksmarker som finns.

Största delen av den mat som hamnar på våra bord kommer från småbrukare och många av dem tillhör världens fattiga. Jordbruksfrågor är därför centrala för hur vi hanterar livsmedelsförsörjning och fattigdom. Jordbruket är också avgörande för miljön, och produktionen måste bli mer hållbar för att inte orsaka mer miljöproblem för oss och framtida generationer.

Hur kan Sida och andra givare stödja småjordbrukare att ställa om till en hållbar produktion och hur påverkar klimatförändringarna förutsättningarna för jordbruket?

Välkommen till ett seminarium arrangerat av Sida och Stockholm Environment Institute, SEI, om livsmedelssäkerhet och klimatförändringar.

Bland gästerna:

David Nabarro är särskild rådgivare till FN-chefen i frågor om livsmedelsförsörjning och han leder organisationen Scaling Up Nutrition (SUN). Han är läkare och har en lång internationell karriär bakom sig och var bland annat ansvarig för FNs Ebola-insats i Västafrika 2014.

Segenet Kelemu är forskare i växtpatolog och generalsekreterare för det Sidastödda forskningscentret International Centre of Insect Physiology and Ecology (ICIPE). Hon är erkänd världen över för sitt arbete om hur mikroorganismer kan förbättra sin förmåga att stå emot sjukdomar och anpassa sig efter miljö- och klimatförändringar och hennes arbete har bidragit med lösningar för ekologiska och småskaliga jordbruk.

Johan L. Kuylenstierna är adjungerad professor vid Stockholms universitet och chef för Stockholms Environment Institute.

Annika Söder är statssekreterare på Utrikesdepartementet och har tidigare varit ambassadör och jobbat för FNs livsmedelsprogram FAO.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />