Sida stödjer EBRD som genomför projektet "Women in Business" vars syfte är att förbättra villkoren för kvinnliga företagare. Larisa Cojocari har genom projektet fått stöd för att utveckla ett datoriserat lagersystem till sitt textilföretag.

Foto: Nicolae Cushchevici

pressinbjudan

Frihandel och jämställdhet i Östeuropa

Uppdaterad: 22 april 2016

Hur påverkar EUs frihandelsavtal kvinnor och män i Östeuropa? Och vad innebär Sveriges feministiska utrikespolitik för kopplingen mellan handel och jämställdhet?

Handel och jämställdhet är grundläggande för en hållbar ekonomisk utveckling i Östeuropa. Men frihandel påverkar män och kvinnor på olika sätt. I bästa fall kan frihandel sänka matpriser, höja kvinnors löner och skapa nya jobb och möjligheter för entreprenörer. Men omställningen till EUs regelverk och standard kan också ställa till problem för kvinnliga företagare som har sämre tillgångar till kapital, marknadsinformation, nätverk och pålitlig infrastruktur än män.

Andra frågor är till exempel hur internflyktingar i Ukraina, där två av tre är kvinnor, kan ta del av frihandelns fördelar. Och hur tacklar man utmaningar som korruption och organiserad brottslighet? EUs frihandelsavtal med Georgien, Ukraina och Moldavien innebär också fördelar för svensk export och handel med dessa länder. Vad har Sverige som medlemsland i EU att tjäna på avtalet?

När: tisdagen den 26 april 2016 Tid: kl. 09.00-11.00, registrering från kl. 08.30

Var: Sida, Valhallavägen 199, Stockholm

Anmälan: maila press@sida.se eller kontakta presstjänsten på tel. 08-698 55 55

På seminariet diskuteras frågor kring hur utvecklingssamarbetet kan stärka fördelarna och minimera nackdelarna med frihandelsavtalen AA/DCFTA mellan EU och länderna i östra Europa. Representanter från Ukraina, Georgien, Moldavien, Vitryssland, Armenien och Azerbajdzjan kommer att delta i en paneldiskussion om deras nyckelfrågor kring handel och jämställdhet. En utvärdering av hur frihandel påverkar jämställdhet kommer också att presenteras.

Bland deltagarna finns:

Olga Afanasyeva, chef på Ukraine Venture Capital,

Iryna Suslova, parlamentsledamot Ukraina

Oscar Stenström, statssekreterare på näringslivsdepartementet

Charlotte Ruhe, direktör på Europeiska utvecklingsbanken EBRD, SME Finance & Development

Maysuryan Artur, Head of EU and WTO Department, Ministry of Economy, Republic of Armenia

Kacharava Giorgi, EU-Georgia Business Council

Moderator: Karin Bruce, Tällberg Foundation


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />