Pressinbjudan

Pressinbjudan: Jämställd fred är möjlig i Colombia

Uppdaterad: 17 februari 2016

Efter mer än 50 års väpnad konflikt är chanserna nu stora att ett fredsavtal under våren kommer att tecknas i Colombia.  På ett frukostseminarium i Stockholm har du möjlighet att träffa några av aktörerna och höra om utmaningarna som kvarstår och om chanserna att kriget inte bara tar slut, utan att freden också blir jämställd.

Colombia är ett av världens mest våldsdrab­bade länder och konflikten har sedan 1960-talet krävt hundratusentals liv. Våld och hot har drivit miljoner människor på flykt inom landet, och sexuella övergrepp sker kontinu­erligt, något som drabbar kvinnor särskilt hårt. Kvinnor ingår också i väpnade styrkor på båda sidor i konflikten och tvångsrekrytering till väpnade grupper, särskilt av unga flickor och pojkar, är ett stort problem på landsbygden.

Sedan några år pågår lovande freds­förhandlingar mellan den colombianska re­geringen och Farc-gerillan, och kvinnor har efter hårt lobbyarbete fått plats vid förhandlings­bordet. Även om ett fredsavtal nu verkar vara inom räckhåll återstår många utmaningar innan en varaktig och jämställd fred kan bli verklighet.

Tid och plats:

Tid: Tisdag 23 februari kl 9-11. Frukost från 08.30

Plats: Hörsalen Sida, Valhallavägen 199, Stockholm

Medverkande:

Jenny Piedad Neme Ledare för Justapaz (Kristet centrum för rättvisa, fred och icke våld). Jenny har själv träffat regeringens och FARC-gerillans förhandlare i Havanna och diskuterat vikten av att kvinnor inkluderas i fredsförhandlingar och i arbetet för att bygga fred.

Genith Quitiaquez Handledare för organisationen Colectivo de Pensamiento Mujeres, Paz y Seguridad

Carlos Ariel Soto Samordnare för Myndigheten för återanpassning av före detta kombattanter (ACR), i regionen Nariño

Paula Alejandra Arango Kapten inom Colombias nationella armé

Sofia Dohmen Metod och Ämnesföreträdare Jämställdhet, Sida

Moderator: Emma Nilenfors Kansliråd på UDs enhet för säkerhetspolitik med ansvar för Sveriges arbete med kvinnor, fred och säkerhet och tidigare biståndsråd i Colombia.

Seminariet hålls på spanska med simultantolkning till svenska. Möjlighet finns till enskilda intervjuer efteråt.

Arrangörer:

Sida, Colombiagruppen, Kvinna till Kvinna och Indevelop

För anmälan kontakta press@sida.se eller Claudia Polo, claudia.polo@humanrights.se, tel 070-559 53 42


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />