pressinbjudan

Pressinbjudan till seminarium 6/2: Öppen data – för effektivare bistånd och granskning

Uppdaterad: 14 januari 2016

Öppen data kring bistånd och utvecklingsprojekt kan leda till effektivare och mer hållbara beslutsfattanden. Det finns också ett stort behov av att göra information och data mer tillgängligt för att regeringar och andra utvecklingsaktörer på nationell, regional och global nivå ska kunna granskas. Fredagen den 6 februari hålls ett seminarium på Sida om "öppen data" som en förutsättning för hållbar utveckling.

Tillgång till data är nödvändigt för att ta informerade beslut. Utan data kan vi inte veta hur många människor som föds och vid vilken ålder de dör; hur många människor som fortfarande lever i fattigdom; hur många barn som behöver tillgång till utbildning; hur många läkare som behövs; hur offentliga medel används och vad det får för effekter; om utsläppen av växthusgaser ökar eller om fiskbestånden i havet är farligt låg; vad människor arbetar med och huruvida den ekonomiska aktiviteten expanderar.

I år kommer världens länder anta nya hållbara utvecklingsmål och i samband med detta har FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon uppmärksammat behovet av en "datarevolution för hållbar utveckling".

På seminariet diskuteras bland annat frågor som vad en datarevolution för hållbar utveckling innebär och varför transparens inom bistånd är viktigt för Post-2015 agendan. Tre huvudtalare kommer att presentera innovativa metoder för att mäta utveckling och följa upp bistånd. Frågan om varför just utvecklingsaktörer är viktiga parter i datarevolutionen diskuteras också. Bakom arrangemanget står även Statistiska centralbyrån, Concord Sverige och International Aid Transparency Initiative.

När: Fredagen den 6 februari 2015
Tid: 09.00-12.00 (registrering från 08.30)
Var: Sida, Valhallavägen 199, Stockholm

Mer information om seminariet hittar du här.


På seminariet deltar bland annat: El Iza Mohamedou, PARIS21 - The Partnership in Statistics for Development in the 21st Century; Joni Hillman, Development Initiatives och representant från IATI-sekretariatet; Paula Hidalgo-Sanchis, UN Global Pulse Lab Kampala; Rita Zagoni, 2014 School of Data fellow och programmerare från Ungern; Kathelyne van den Berg, Chief Financial Officer, Akvo; Pernilla Trägårdh, avdelningschef på SCB; samt Joachim Beijmo, kommunikationschef på Sida.


För information och anmälan kontakta Sidas presstjänst på 08-698 55 55 eller press@sida.se
Sida är Sveriges biståndsmyndighet och arbetar för att människor som lever i fattigdom själva ska kunna förbättra sina levnadsvillkor.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />