Pressinbjudan till seminarium: Kvinnor, krig och resolution 1325- vad har hänt sedan år 2000?

Uppdaterad: 14 januari 2016

15 år efter att FN antog resolution 1325 om att stärka kvinnors roll och inflytande vid fredsprocesser anordnar Sida ett seminarium om vad som har hänt sedan dess.

När: Torsdag 10 septemberkl 9-12.30

Var: Sidas huvudkontor, Valhallavägen 100, Stockholm

Anmälan: Maila press@sida.se eller kontakta presstjänsten på tel: 08-698 55 55

Personer som arbetar med den colombianska fredsprocessen, mäns jämställdhetsarbete i Kongo och syriska flyktingar i Mellanöstern deltar i seminariet där också en rapport från FN om arbetet kring 1325 kommer att presenteras.

I de pågående fredsförhandlingarna i Colombia har resolution 1325 spelat en viktig roll. Från början deltog endast män i samtalen men med hjälp av resolutionen har både utländska regeringar (däribland Sverige) och colombianska grupper verkat för att kvinnor ska bli delaktiga och nu finns de med både på regeringssidan och från Farc. Maria Paulina Riveros som deltar i torsdagens seminarium är en av de kvinnorna.

Kongo-Kinshasa har blivit ökänt för utbredningen av sexuellt våld i spåren av de väpnade konflikterna. Förra veckan uppmärksammade också svensk media att kongolesiska myndigheter har stoppat en film om den välkände läkaren Denis Mukwege som har behandlat tusentals kvinnor som våldtagits under konflikter. Ilot Muthaka arbetar för organisationen Congos Men's Network som strävar efter att få killar och män att omfamna en positiv mansroll och därigenom skapa ökad jämställdhet.

Bland deltagarna:

Maria Paulina Riveros, advokat och ansvarig för MR-frågor på det colombianska inrikesministeriet. Medlem av delegationen som förhandlar med Farc-gerillan.

Ilot Muthaka, arbetar för organisationen Congos Men's Network, som arbetar med att inkludera män och pojkar i jämställdhetsarbetet.

Samar Muhareb, grundare och medarbetare vid ARDD-Legal Aid i Amman som arbetar för flyktingars rättigheter. Hon undervisar också i migrationsfrågor vid University of Jordan.

Melanie Megevand, arbetar för International Rescue commitee i Amman med stöd till syriska flyktingar och med särskilt fokus på de kvinnliga flyktingarnas situation.

Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör Sida.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />