Pressinbjudan: Internet - en plats för frihet och förtryck, Stockholm Internet Forum 2015

Uppdaterad: 14 januari 2016

Trots att tillgång till Internet är grundläggande för global utveckling och för att fritt kunna dela tankar och idéer finns fortfarande stora skillnader vad gäller tillgängligheten mellan män och kvinnor, fattiga och rika och mellan olika länder och regioner.

Under Stockholm Internet Forum, SIF15 som hålls 21-22 oktober, diskuteras frågor om vem har tillgång till Internet, och inte? Vem vågar vara nätaktivist, och till vilket pris?

Årets tema är ”Tillgång till Internet”, och vilken påverkan detta har på ekonomi, teknik och politik. Ett särskilt fokus läggs på jämställdhetsperspektivet.

När: 21-22 oktober 2015

Tid: 21/10 kl. 09.00-18.00 22/10 kl. 09.00-15.00

Var: Münchenbryggeriet, Torkel Knutssongatan 2, Stockholm

Tillgång till internet och jämställdhet online är grundläggande för det globala arbetet med mänskliga rättigheter. SIF är en unik arena där människor som lever i repressiva stater och arbetar under svåra förhållanden får möjlighet att träffa andra i samma situation och diskutera frågorna kring hur tillgänglighet och säkerhet på nätet kan främjas. Här deltar både beslutsfattare, representanter från det civila samhället, företag, akademiker och den tekniska communityn. Hälften av deltagarna kommer från låg-och medelinkomstländer som till exempel Zimbabwe och Marocko. 

Några intressanta SIF-deltagare är juristen Nighat Dad, som utbildat tusentals tjejer i Pakistan i hur man skyddar sig mot trakasserier online, Frank La Rue, FN:s förre rapportör om yttrandefrihet, Juliana Rotish från kenyanska organisationen AkiraChix som stöttar afrikanska flickor och kvinnor i att arbeta med och påverka utvecklingen av teknik, och Dunja Mijatovic, OSSE:s medierepresentant.

Stockholm Internet Forum 2015 arrangeras i år av Sida med generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka som värd. Alla paneldiskussioner sänds live på stockholminternetforum.se och den som inte kan vara med har ändå möjlighet att på Twitter ställa frågor till panelerna genom att använda hashtaggen #SIF15.

Länk till den fullständiga deltagarlistan: http://www.stockholminternetforum.se/participants/

Programmet kommer inom kort att publiceras på hemsidan: http://www.stockholminternetforum.se/program/

Hela arrangemanget är öppet för media och ackreditering sker via mail till elsa.helin@sida.se innan den 19 oktober. För mer information eller bokning av intervjuer; kontakta Elsa Helin vid Sidas presstjänst, telefon: 08 – 698 51 12 eller mail: elsa.helin@sida.se eller till presstjänsten: tel.08-698 55 55 eller press@sida.se


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />