pressinbjudan

16-18 mars: hbtq-aktivister från hela världen på Sida

Uppdaterad: 14 januari 2016

Den 16-18 mars hålls ett stort möte om hbtq-frågor på Sida där representanter från rörelsen från hela världen deltar. På plats är också bland annat USAs första sändebud för hbtq-frågor, Randy Berry, liksom statssekreteraren Ulrika Modéer.

Under dagarna kommer en rad möten att arrangeras i Stockholm inom ramen för ett internationellt samarbete som heter Global Equality Fund. Dessa möten koordineras av Sida. Deltar gör också US State Department's Bureau for Democracy, Human Rights and Labor, organisationen Freedom House, och andra givarländer, tillsammans med aktivister och enskilda organisationer.

Mötena handlar om utbyten och möjligheter till att lära av varandra om situationen i olika regioner och goda exempel på fungerande arbete och bra resultat. Men också om att öka förståelsen och engagemanget hos andra aktörer, till exempel inom näringslivet.

Det finns möjlighet för press att lyssna på invigningstalet när mötena startar:

Tisdag 17 mars, 9:30–10:00 i Sidas hörsal. Statssekreterare Ulrika Modéer inledningstalar.
I övrigt finns många av deltagarna tillgängliga för intervjuer, främst under den 18:e mars. På plats finns bland annat:

  • Randy Berry, USAs första Special Envoy for the Human Rights of LGBT Persons.
  • Georges Azzi, Arab Foundation for Freedoms and Equality, Libanon. AFEs uppdrag är att uppmuntra och stödja aktivister som arbetar för sexuella och kroppsliga rättigheter och jämställdhet i Mellanöstern och Nordafrika (MENA). Georges har varit aktivist i frågor kring sexuella rättigheter och hiv-aids sedan 2002. Han är en av grundarna av Helem, den första HBTQ-organisationen i MENA-regionen, och grundare av MARSA, en klinik inriktad på sexuell hälsa i Beirut.
  • Fernando D' Elio, Akahata - Equipo de Trabajo en Sexualidades y Géneros, Latinamerika. Fernando har arbetat med hbtq-rättigheter i mer än 15 år, bland annat genom opinionsbildning, dokumentation, forskning och utbildning. Han har bland annat arbetat med det nationella aidsprogrammet i Argentina men också som styrelseledamot för organisationen Nexo AC och som redaktör för tidningen NX Magazine.
  • Geetanjali Misra, CREA, Indien. Geetanjali har arbetat som aktivist och på olika politiska nivåer kring sexualitet, reproduktiv hälsa, jämställdhet, mänskliga rättigheter och våld mot kvinnor. Hon har startat och varit engagerad i ett antal organisationer som Ford Foundation i New Delhi och organisationer i Indien, Nepal och Sri Lanka, Sakhi - en organisation för kvinnor från Sydasien i New York, samt Mama Cash. Hon skriver om frågor kring sexualitet, kön och rättigheter.
  • Wanja Muguongo, UHAI EASHRI, Östafrika. Wanja är en afrikansk queer-feminist, som arbetar med olika rörelser kring rättigheter och social rättvisa. UHAI EASHRI är Afrikas första fond som stöder hbtq-personer och sexarbetare i östra Afrika. Wanja brinner för arbete som främjar social rättvisa, jämlikhet, icke-diskriminering och respekt för mänskliga rättigheter.
  • Solomon Wambua, UHAI, Östafrika. Solomon är en kenyansk queer-aktivist som arbetar med hbtq-frågor och sexarbetare i östra Afrika.

Global Equality Fund

US State Department, Bureau for Democracy, Human Rights and Labor (DRL) har sedan 2011 bedrivit en global hbtq-fond, Global Equality Fund, som en del av Obama's initiativ och politiska åtagande att öka internationell uppmärksamhet och arbete kring hbtq-personers mänskliga rättigheter. En del av fonden är ett program som kallas Dignity for All där organisationen Freedom house spelar en viktig roll. Sverige och Sida är en partner i fonden.


För mer information om deltagarna och / eller intervjubokningar, kontakta Sidas presstjänst på press@sida.se eller 08-698 55 55.

 


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />