Pressinbjudan till seminarium 1/8

Rysk anti-gaylag ritar om kartan för hbtq-aktivism i Öst

Uppdaterad: 28 juli 2014

Den nya ”anti-gaylagen” i Ryssland kriminaliserar neutral information om hbtq-personers situation och rättigheter, enligt människorättsaktivister i landet. Nu ritas kartan om för hbtq-aktivister i regionen. Sida och RFSL bjuder under Prideveckan in tre aktivister från Östeuropa för att berätta om situationen just nu och diskutera hur Sverige kan stötta hbtq-aktivismen på bästa sätt.

Samtidigt som EU-medlemskap lockar de mest progressiva länderna inom det östliga partnerskapet som nyligen undertecknat frihandelsavtal med EU, så ställs konservativa rysk-ortodoxa normer mot EUs värdegrunder om modernisering och mänskliga rättigheter. I Georgien har en ny propaganda-lag av ryskt snitt införts och i Moldavien diskuteras just nu en ny lag om äktenskap och familjevärderingar utifrån denna utgångspunkt.

Sida bjuder in till seminarium med aktivister från regionen för att diskutera konsekvenserna av denna utveckling för hbtq-personers rättigheter i Östeuropa. Hur kan biståndsgivare arbeta strategiskt med arbetet för mänskliga rättigheter i Ryssland och den östeuropeiska regionen?

I samband med seminariet lanseras också ett nytt svenskt biståndsprogram för hbtq-rättigheter i Östeuropa.

När: 1 augusti Tid: 15.00–15.45 Var: Studion, Pride House, Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3, T-Centralen

Deltar gör: Artiom Zavadovsky, GENDERDOC-M Information Centre i Moldavien, Maria Kozlovskaya, Russian LGBT Network, Natia Gvianishvili, Women's Initiatives Supporting Group i Georgien, Valentina Samus, Gay Alliance Ukraine, Elsa Håstad, chef för avdelningen för Europa och Latinamerika på Sida. Moderator: Akinyi M Ocholla ordförande i RFSLs internationella utskott

För mer information eller för att boka intervjuer med deltagarna, kontakta Sidas presstjänst på press@sida.se eller 08-698 55 55.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />