Pressinbjudan till seminarium: ICT – hot och möjligheter för mänskliga rättigheter

Uppdaterad: 10 november 2014

Hur kan vi säkerställa att informationsteknologi inte sätter människorättsförsvarare i fara? Hur ska organisationer och företag ställa sig till senaste tidens avslöjanden om övervakningsfrågor? Hur kan vi på bästa sätt se till att internet är gratis, öppet och säkert? Den 14 november träffas ledande företrädare för människorättsorganisationer som arbetar med yttrandefrihetsfrågor på internet samt näringslivsrepresentanter och telekomföretag som ligger i framkant i ICT-frågor. Fokus ligger på att hitta gemensamma lösningar på säkerhetsproblemen.

Den pågående digitaliseringen har gett fantastiska möjligheter för medborgares deltagande i samhällsutveckling och kommunikation, men också arbete för icke-diskriminering, transparens, deltagande och ansvarsvarsutkrävande. Samtidigt växer nya hot fram i skuggan av denna ”frihetsteknologi”. Den tekniska utvecklingen kan föra med sig svårigheter, inte minst risken för staters reglering och övervakning av ICT.

Den nya tekniken kan i allt högre utsträckning leda till att redan utsatta personer utätts för ökad risk och att demokratiseringsprocesser hotas. Det just nu pågående paradigmskiftet mot ökad frihet, online såväl som offline, är hotat.

På seminariet kommer människorättsaktivister och företrädare för organisationer i civila samhället diskutera med näringslivsrepresentanter för att försöka hitta gemensamma lösningar på problemen kring tillträde och delaktighet men också risker och missbruk av tekniken. Behovet av att hitta en bra balans mellan för- och nackdelar med tekniken har aldrig varit större.

När: 14 November 2014
Tid: 09.00–12.00
Var: Hörsalen, Sida, Valhallavägen 199, Stockholm

På seminariet deltar bland annat: Brett Solomon från organisationen Access Now och Eva Blum-Dumontet från Privacy International, Milka Pietikainen från teleoperatören Millicom, samt representanter från MTG, ICT-analytikern Lucy Purdon från Institute for Human Rights and Business, forskaren Allon Bar från Ranking Digital Rights, samt Robert Hårdh från svenska Civil Rights Defenders. Från Sida deltar generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka, demokratiexperten Per Nordlund och Sidas expert på ICT och yttrandefrihet Marcin de Kaminski.

Programmet hittar du här.

För mer information eller intervjubokningar: Kontakta Sidas presstjänst på press@sida.se eller 08-698 55 55.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />