Debattartikel

Lokalt arbete – global effekt

Uppdaterad: 22 september 2017

Världen står inför enorma miljöutmaningar, antalet människor på flykt är det högsta sedan andra världskriget. För att uppnå en värld som är socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar måste alla ta sitt ansvar. Globala mål förutsätter lokalt engagemang. SEE-hållbarhetsvecka och satsningen Globala Västerbotten är exempel på detta. Det skriver Margareta Rönngren, kommunalråd (S) i Umeå och Sidas generaldirektör Carin Jämtin.

Två år har gått sedan de Globala målen antogs på FN-toppmötet i New York. Om 13 år ska de vara uppfyllda. För det krävs handlingskraft på alla nivåer i samhället, såväl globalt som lokalt. Med höstens satsning Globala Västerbotten vill kommunstyrelsen och biståndsmyndigheten Sida visa hur var och en kan bidra för att göra verklighet av visionerna.

Utvecklingen i världen går faktiskt stadigt framåt. Fler barn än någonsin tidigare går i skolan och andelen fattiga i världen har halverats sedan 1990. Men samtidigt står världen inför enorma miljöutmaningar och antalet människor på flykt är det högsta sedan andra världskriget.

Vi måste alla ta vårt ansvar om vi ska lyckas uppnå en värld som är socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar.

Vid FN-toppmötet i september 2015 enades världens ledare om de Globala målen för hållbar utveckling. Det är 17 ambitiösa mål om allt från att uppnå jämställdhet, anständiga arbetsvillkor och skapa hållbara städer, till att utrota all världens hunger och fattigdom.

Målen gäller alla och de visar tydligt hur ekonomisk och social utveckling hör ihop med klimatet – hur globala klimatutsläpp påverkar vår miljö och hur vi kan påverka andras liv genom att konsumera varor som har tillverkats under schysta villkor och som tar hänsyn till miljön.

I Sverige kallas arbetet med de Globala målen för Agenda 2030, året då målen ska vara uppnådda. Det kräver engagemang och ansvar på alla nivåer i samhället och Sveriges kommuner har en central roll.

Att göra det enklare för aktörer och invånare att agera hållbart är viktigt för oss, så viktigt att Umeå utsågs till Årets klimatstad 2016 i Sverige av Världsnaturfonden WWF.

Med det slår vi oss dock inte till ro, mer behöver göras.

Just nu pågår SEE-hållbarhetsvecka och satsningen Globala Västerbotten, ett samarbete mellan Umeå kommun och biståndsmyndigheten Sida, som sätter global hållbarhet i fokus. Bland annat kommer poeten Bob Hansson hit för att prata social hållbarhet och individens roll i relationen till vår omvärld med Umeå universitetsstudenter.

Sida visar Virtual Reality-film från Bangladesh, och den revolutionerande nödbostaden Better Shelter ställs ut för att visa hur svenskt bistånd räddar liv och lindrar nöd i krig och konflikter.

Better Shelter är ett helt hus som levereras i platta paket och är designad för att ge människor på flykt tryggare och värdigare tillfälliga bostäder. Den byggs upp i Umeå av studenter på Dragonskolans byggprogram, som en del i deras undervisning.

Med Globala Västerbotten vill vi dra uppmärksamhet till och diskutera globala frågor såsom jämställdhet, klimat och fred och säkerhet. Vi vill också öka kunskapen om svenskt bistånd och visa hur viktigt det är för en rättvis och hållbar global utveckling. För som svensk skattebetalare bidrar vi alla till biståndet med 10 kronor per dag – det är pengar som gör enorm skillnad för människor som lever i fattigdom och förtryck.

Allt vi gör påverkar jorden lokalt och globalt. Genom att bjuda in till internationella samarbeten i klassrummet, på arbetsplatsen och på hemmaplan kan vi öka förståelsen för andras agerande och påverka vilket avtryck vi gör med vår konsumtion.

Genom vår nya satsning miljöskjutsen vill Umeå kommun uppmuntra till aktiviteter som lyfter att det kan vara roligt och lätt att leva hållbart. Ideella föreningar kan söka stöd för projekt som knyter an till ett eller flera av de globala målen och/eller de nationella miljömålen.

Lokalt engagemang kan skapa globala effekter och det behövs för att vi ska nå de Globala målen inom de kommande 13 åren. Vi hoppas att många västerbottningar, företag, skolor och föreningar vill vara med i det viktiga arbetet.

Margareta Rönngren
Carin Jämtin


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />