debattartikel

"Lokalt engagemang kan skapa globala effekter"

Uppdaterad: 14 september 2016

Mycket i världen blir bättre. Fler flickor än någonsin tidigare går i skolan och andelen fattiga i världen har aldrig varit mindre, och fler barn överlever sina första fem år på jorden. Samtidigt står vi inför enorma miljöutmaningar och antalet människor på flykt är det högsta sedan andra världskriget. I samband med Kretsloppsveckan startar Globala Borås som kommer att hålla på under hela hösten.  Kommunen, Borås energi och miljö, Borås Waste Recovery, Högskolan i Borås och Sida kommer att arrangera seminarier, konstutställningar och debatter – allt för att få fler boråsare att se sambanden mellan det lokala och det globala.

Vid förra årets FN-toppmöte enades världen om 17 globala mål för hållbar utveckling. Det är mål om allt ifrån att bekämpa klimatförändringarna och skapa hållbara jobb till att utrota all hunger och fattigdom. Målen visar tydligt hur ekonomisk och social utveckling hör ihop med en frisk miljö och ett klimat i balans. Det är inte bara en dagordning för den fattigare delen av världen utan ska uppnås av alla, överallt. För det hänger ju ihop – utsläpp som andra står för påverkar vår miljö och vi kan ha positivt inflytande över andras liv genom att konsumera varor som har producerats under schysta villkor och investera i verksamheter som lever upp till miljökrav och sociala policys.

Sveriges kommuner har en central roll när de här globala visionerna ska omsättas till praktisk verklighet. Borås stad har redan arbetat länge med dessa frågor. Efter ett brett samarbete mellan Borås och staden Palu i Indonesien, med statliga biståndsmedel i grunden, tillverkas nu biogas vid soptippen där. Familjer som bor på tippen har fått nya bostäder med elektricitet. Barnen går i skola. Borås är också självklart en Fairtrade City med ambition att kontinuerligt öka andelen inköp av Fairtrade-märkta produkter, för att ge människor bättre livsvillkor och inflytande över sina liv.

Borås är också en textilstad. Den 15 september har Virtual Reality-filmen Made in Bangladesh världspremiär på Textilmuséet. Filmen ger en unik inblick i den globala textilindustrin och visar hur ett samarbete mellan Sida, Stockholm Water Institute och ett 30-tal textilföretag har lyckas minska de skadliga miljöeffekterna kring ett antal fabriker.

Den hållbara textilsatsningen i Bangladesh har vi alla varit del av genom skatten vi betalar på vår lön eller momsen när vi handlar. Precis som vi alla är en del av Sidas arbete med att elektrifiera landsbygden i Tanzania genom solenergi, skapa inkomstmöjligheter för kvinnor i Kenya och att ge människor i krig och på flykt mat för dagen och tak över huvudet. Men vi kan göra ännu mer genom de val vi gör i vår vardag. Med Globala Borås vill vi aktivera Borås innevånare, företag och organisationer kring globala frågor.  I New York kommer FN snart att ha ett toppmöte, kom och delta i Globala Borås så gör vi det till ett toppenmöte.

Hillevi Ekberg, kommunikationschef Sida
Tom Andersson, (MP), kommunalråd Borås Stad


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />