Lokalt engagemang ger globala effekter

Uppdaterad: 4 januari 2017

Samtidigt som världsledare möts i Marrakech för internationella klimatförhandlingar på FNs klimatmöte COP22 startar idag temaveckorna Globala Norrköping. Under drygt två veckor sätter vi i Norrköpings kommun och biståndsmyndigheten Sida fokus på vad vi alla kan göra för att bidra till en värld som är hållbar i alla dimensioner – miljömässigt, socialt och ekonomiskt.

Mycket i världen blir bättre. Fler barn än någonsin tidigare går i skolan och andelen fattiga i världen har aldrig varit lägre. Men samtidigt står vi inför enorma miljöutmaningar och antalet människor på flykt är det högsta sedan andra världskriget. Vi måste ta ansvar för att skapa en värld som är hållbar på alla dimensioner och bidrar till att uppnå social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet.

Vid förra årets FN-toppmöte enades världens ledare om de nya globala målen för hållbar utveckling. Det är 17 mål om allt ifrån att bekämpa klimatförändringarna och skapa hållbara jobb till att utrota all världens hunger och fattigdom. Målen visar tydligt hur ekonomisk och social utveckling hör ihop med en frisk miljö och ett klimat i balans – och hur vi alla måste bidra för att nå målen. För det hänger ju ihop: globala klimatutsläpp påverkar vår miljö och vi påverkar andras liv genom att konsumera varor som har tillverkats under schysta villkor och som tar hänsyn till miljön.

I Sverige kallas arbetet med de globala målen för Agenda 2030, året då målen ska vara uppnådda. Det kräver engagemang och ansvar på alla nivåer i samhället och Sveriges kommuner har en central roll. Inom politiken har vi börjat se över hur vi kan omsätta visionerna från Agenda 2030 till kommunalpolitisk verklighet, och det första området som vi har börjat titta på är miljöpolitiken. Med Globala Norrköping vill vi aktivera kommunens invånare, skolor, företag och organisationer för att tillsammans nå de globala målen. Vi vill belysa globala-lokala samband och möjligheterna för fler att engagera sig i globala frågor – för det vi gör i vår vardag har betydelse för den globala utvecklingen. De globala veckorna pågår mellan den 12 och 27 november och under den tiden kan man till exempel besöka flyktingbostaden Better Shelter och uppleva hur människor på flykt lever, se VR-filmen Made in Bangladesh om hur dina kläder tillverkas och ta del av flera tankeväckande fotoutställningar på globala teman. Det är fjärde året i rad som Globala veckorna arrangeras och i år har vi rekordmånga aktiviteteter och medarrangörer och i år kommer skolan för första gången att ha ett eget program.

Lokalt engagemang kan skapa globala effekter och vi hoppas att många Norrköpingsbor, företag och föreningar vill vara med i det arbetet. Medan världens ledare har ett toppmöte i Marrakesh, så vill vi göra Globala Norrköping till ett toppenmöte. För det globala hållbarhetsarbetet börjar i Norrköping, med de globala veckorna.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />