I filmen berättar Marta själv om när en man lurade och våldtog henne.

resultatexempel

Polis och åklagare i Guatemala satsar mot övergrepp på nätet

Uppdaterad: 25 oktober 2017

Precis som de flesta ungdomar gillar 14-åriga Marta från Guatemala att använda sociala medier. Men så blev hon kontaktad av en person med en falsk profil, som förde henne bakom ljuset och våldtog henne.

En tredjedel av de personer som använder internet och sociala medier i världen är ungdomar. De flesta av dem är omedvetna om de risker som finns och vet inte hur de kan skydda sig. Bakom många övergrepp och brott på nätet finns såväl nationella som internationella organiserade kriminella nätverk.

Den digitala klyftan mellan vuxna och barn gör det svårt för föräldrar, lärare och målsmän att ge barn råd om hur de kan skydda sig på nätet. Martas föräldrar skaffade en dator med internetuppkoppling för att hon och hennes 17-åriga syster skulle kunna använda den för att göra läxor men också för att ha kul. Döttrarna fick använda den relativt fritt eftersom föräldrarna inte hade någon anledning att misstro dem.

Marta sökte jobb på nätet för att hjälpa sin familj ekonomiskt, och hittade vad som verkade vara ett bra deltidsjobb.

– Jag fick en vänförfrågan och eftersom jag ville ha fler vänner och gilla-markeringar så accepterade jag den. Personen skickade ett meddelande och erbjöd mig ett jobb som ledsagare. Jag sa att jag skulle fundera över erbjudandet. Två dagar senare sa jag att jag var intresserad. Personen - som utgav sig för att vara kvinna vilket gjorde att jag litade på henne – sa att hon skulle presentera mig för sin chef, som jag träffade en vecka senare på ett köpcenter. Han frågade vad jag hette, hur gammal jag var, var jag bodde och hur mycket erfarenhet jag hade av att ta hand om personer och så, säger Marta.

"Chefen" våldtog Marta

Efter mötet tog Martas så kallade chef med henne till huset där den person som hon enligt honom skulle ta hand om bodde. När hon väl var inne i huset blev Marta våldtagen.

En vecka senare kontaktade samma ”kvinna” Marta via sociala medier och sa att våldtäkten hade filmats, och om hon inte gick med på att ha sex med förövaren igen skulle de publicera videon på sociala nätverk. Marta blev väldigt rädd.

Hoten och övergreppen pågick i två år, fram tills Martas syster hittade meddelanden på hennes telefon och upptäckte vad som pågick. Hon berättade för deras föräldrar, som gav Marta sitt villkorslösa stöd.

Martas attityd till den virtuella världen har helt förändrats efter våldtäkterna.

– Om jag skulle använda sociala medier igen skulle jag bara ha kontakt med de personer som jag faktiskt pratar med, säger Marta.

Paradoxalt nog tänkte Martas mamma att datorn skulle göra hennes döttrar säkrare eftersom de skulle hålla sig inomhus och inte utsättas för eventuella faror. Hon hade aldrig trott att farorna kunde lura inomhus.

Specialenheter undersöker övergrepp mot barn

Trots att barnpornografi har varit brottsligt i Guatemala sedan 2009 har man inte tagit itu med sexuell exploatering av flickor och pojkar på nätet. Men med stöd från Sverige och Storbritannien har Unicef stärkt rättsväsendets kapacitet att hantera den här typen av frågor. På så vis kan förövare ställas inför rätta och barn skyddas på ett mer effektivt sätt.

Guatemala har inrättat två specialenheter som undersöker sexuellt utnyttjande av barn – en hos åklagarmyndigheten och en hos polisen. Dessutom har det skapats ett särskilt kansli för unga brottsoffer hos åklagarmyndigheten

Unicef, tillsammans med Sverige och Storbritannien, har gett stöd till arbetet med att utbilda domare, juridiska ombud, polis, civilsamhällesorganisationer och andra statliga tjänstemän som utreder fall där barn har blivit sexuellt utnyttjade på nätet eller arbetar med barnskyddsfrågor.

Unicef ägnar sig även åt påverkansarbete för att barn, ungdomar, föräldrar, lärare, målsmän samt samhället i övrigt ska vara bättre informerade och för att det på så sätt ska bli säkrare för barn att vistas på nätet. Arbetet utgår från en kommunikationsstrategi som kallas Me Conecto Sin Clavos som informerar om riskerna med sexuell exploatering på nätet.

Åklagarmyndighetens nya enhet mot sexuell exploatering av barn på internet invigdes i februari 2017. Den ökade kapaciteten gjorde det möjligt att identifiera, gripa och åtala mannen som förgrep sig på Marta.


Sidansvarig: Avdelningen för Europa och Latinamerika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />