resultatexempel

Kvinnorna som vann

Uppdaterad: 8 mars 2016

I över tre decennier har grupper av mayakvinnor kämpat för rättvisa och upprättelse. I samband med den väpnade konflikten förlorade de inte bara makar och barn under brutala omständigheter utan utsattes också själva för grova sexuella övergrepp från militären. Deras berättelse utgör en försiktig framgångshistoria från Guatemala.

I slutet av februari, 2016 föll domen mot en tidigare militär befälhavare och en paramilitär för brott mot mänskligheten; däribland att ha utnyttjat 15 kvinnor som sexuella slavar vid Sepur Zarco-basen samt flera fall av mord och försvinnanden.  Domen i en nationell guatemalansk domstol är ett oerhört stort framsteg efter kvinnornas långa kamp. Det är också det första fall där en nationell domstol dömer för sexuellt våld som genomförts under väpnad konflikt.

Sverige har genom sitt stöd till bland annat riksåklagarämbetet och flera av de organisationer som arbetat för rättvisa efter konflikten stött kvinnornas kamp. Svenska ambassaden har också närvarat vid rättegångarna, och bidragit med finansiering till denna film, där vi har möjlighet att ta del av några berättelser från kvinnor som utsatts för sexuellt våld. Filmen spelades in för att visas i samband med Internationella Brottmålsdomstolens (ICC) statspartsmöte, men bedömdes då för känslig att visa. Flera av kvinnorna i filmen tillhör de som nu fått upprättelse genom den nyligen fattade domen.

Erfarenheterna från Guatemala visar att människors egenmakt är en av de viktigaste faktorerna för att nå rättvisa för brott mot mänskligheten. När kvinnorna ser sig själva som aktörer med rätt till rättvisa går processer framåt även på nationell nivå.


Sidansvarig: Avdelningen för Europa och Latinamerika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />