resultatexempel

Bättre hus och varmt vatten förbättrar hälsan

Uppdaterad: 19 juni 2014

En timmes bilväg norr om San Marcos i Guatemala, på nästan 3 000 meters höjd är utsikten från San Pedrito hisnande och vacker. Men många dagar om året biter vinden hårt i bergen och att få till ett jordbruk här är inte helt lätt.

– Det är ett tufft klimat. Men vi har fått igång odlingen tack vare terrasserna som gör att inte vattnet sköljer bort grödorna, säger Lauro Velásquez Morales och blickar ut över de skarpa sluttningarna nedanför hans hem.

Liksom familjen Bravo i Sibinal   är Lauro och hans familj en del av jordbruksprogrammet som stöds av Sida och genomförs av de tre FN-organisationerna UNDP, FAO och WHO tillsammans med den guatemalanska regeringen. Morales hus är en av sex modeller för hur man kan förbättra sina liv. Till familjen kommer nu andra och tittar på framför allt det nya köket där en slags varmvattenberedare ger rent och varmt vatten.

– Här inne kan vi nu värma oss och äta vår mat utan att rummet är fullt av rök, förklarar Lauro och visar vägen in där en cylinder precis kopplats till den nya spisen.

Mamma Miriam Sifuentez Días häller upp dricka till tre av barnen som sätter sig ned vid bordet. Så för hon upp det minsta barnet på sex månader på ryggen och sveper ett vitt tygstycke om honom så att han kan vila säkert. I värmen från spisen konstaterar hon att saker och ting förändrats. Förr bodde de i ett fallfärdigt hus som inte tålde vind och regn. Jord och sten rasade i takt med vinterklimatet.

– Nu har köket har blivit hemmets trygga plats med stadiga väggar och tak. Det här rummet har förbättrat vår hälsa, säger Miriam.

Cylindern tar vara på röken från vedspisen och värmer upp vattnet till badrummet intill. Spår av köld har märkt såväl mammans som några av barnens kinder. Brist på vatten har gjort familjen trött, liksom för lite mat. Den minsta lider av näringsbrist men har idag fått medicin av kommunen. Steg för steg förbättras deras liv då grödorna också börjar ta sig. Om ett år hoppas de kunna sälja det de odlar.

– Bland de viktigaste grödorna är vitkål och blomkål samt rädisor. Vi har våra djur också, kor och får, säger Lauro.

Lauro Velasquez Morales och hans familj ser fram emot det sista momentet med deras nya hus – själva badrummet där de kan tvätta sig i det varma vattnet. Det är några steg till att gå, med flera aktörer med på banan. Kommunen ger stöd, jordbruksprogrammet kopplar in lokala organisationer som hjälper till att bygga, och kunskapen kring jordbruk och hälsa sprids via experter.

– En sådan här komfort som vi har nu har vi aldrig haft. Varmt kök och varmvatten att tvätta oss i. Färre stenar som rasar från bergen och metoder för att bruka vår jord. Vi har också möjlighet att ta hand om ull och få kött från djuren. Och så kan jag vara nära familjen också i jobbet, med Miriam och barnen, säger Lauro.

 


Sidansvarig: Avdelningen för Europa och Latinamerika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />