Resultatexempel

”Jag ser att vi gör framsteg”

Uppdaterad: 19 juni 2014

Norma Cruz säger att många ser henne som en optimist. Hon har ägnat år av kamp mot trafficking och våld samt illegal adoption. Och saken är säker; siffran på hur många barn som rövats bort har minskat stort efter allt arbete och genom den nya adoptionslagen.

Hon är inte bara känd inom sitt eget land Guatemala. Norma Cruz har uppmärksammats internationellt och 2009 tog hon emot USA´s pris som ”The International Woman of Courage” år 2009 av Hillary Clinton. Som symbol för mod och hopp för kvinnor som kämpar mot kvinnovåld samt trafficking av barn och ungdomar kan hon idag summera ansträngningarna till stora framsteg.

Fram till 2008, i och med den nya adoptionslagen, försvann cirka 5 000 barn till illegala adoptioner per år i Guatemala. Idag har siffran sjunkit till under tusen. Illegala nätverk har spruckit och människor ställts inför rätta. Norma Cruz är en av dem som sett till att göra detta möjligt. Varifrån får hon sin kraft?

– Från varje leende barn vi möter. Att höra om barn som får det bra, som Ángel ( Länk), ger mig kraft att arbeta för förändring. Vi går en väg åt rätt håll nu, säger hon.

Kraften kommer också från egen erfarenhet – något som är mycket vanligt hos de som jobbar för förändring menar hon. Hennes eget barn utnyttjades sexuellt av sin pappa vilket fick Norma Cruz att efter den första chocken vilja höja rösten. Hon bestämde sig för att sätta sig in i den juridiska djungeln som fanns, för att skipa rättvisa och få upprättelse.

– Processen började 1999 då ingen i Guatemala talade om sexuellt våld. Alla sa till mig att jag inte skulle gå ut offentligt med vad som hänt. Men rättvisan måste ha sin gång, för att vi skulle komma över det och för att min dotter skulle kunna gå vidare.

Norma Cruz ville undvika att såväl dottern som hon skulle känna sig som offer. Och till slut ställdes pappan inför rätta. Han dömdes först till 20 års fängelse, sedan åtta och i sista instansen blev domen fyra års fängelse.

– Han blev i alla fall dömd, och domen visade att det går att göra något. Händelsen fick mig att bilda institutionen Foundación Sobrevivientes för att hjälpa andra.

Organisationen tar emot och hjälper barn och ungdomar som bland annat blivit utsatta för sexuellt våld och trafficking. Den stödjer även sökandet av försvunna barn tillsammans med riksåklagarämbetet.

– När vi började organisera oss 2006 upptäckte vi att det fanns regionalla nätverk som stal barn. Barn kunde ryckas på gatan ur famnen på sina mödrar. Det finns även fall då man gjort kejsarsnitt på unga kvinnor och sedan lämnat modern kvar att dö. Speciellt har detta skett i mindre byar, berättar Norma.

Hon minns hur kvinnor började göra sina röster hörda och bilda rörelsen ”Como Separados”. De gick man ur huse för att leta efter sina barn. På så vis stärktes även Norma Cruz´ nystartade organisation i sitt arbete. Ju fler som hördes, desto tydligare lyftes frågorna i olika fora. Norma berättar hur hon tillsammans med andra kvinnor gick så långt som att hungerstrejka för att få politiker att göra något.

 


Sidansvarig: Avdelningen för Europa och Latinamerika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />