Oberoende nyheter Kosovo

Medieklimatet i Kosovo är mycket polariserat och RTV 21 anses vara landets enda oberoende röst. Tack vare lån som garanteras av Sida kan de fortsätta att utveckla sin verksamhet.

Foto: RTV21

Resultatexempel

Innovativt lån främjar oberoende journalistik

Uppdaterad: 11 januari 2018

Att människor har korrekt information är avgörande för fria samhällen, så att medborgarna kan ställa makthavare till svars och stävja korruption. Ändå finansieras medier i många länder av aktörer som kräver att få påverka innehållet. Genom att stödja lån till mediesektorn bidrar Sida till oberoende nyheter.

Media Development Investment Fund (MDIF) erbjuder fördelaktiga lån till oberoende medieföretag i länder som har en historia av förtryck och där press- och yttrandefriheten är utsatt. Tillsammans med Sida har de tagit fram ett nytt innovativt stöd för mediesektorn.

– I de länder där vi arbetar är det svårt för medieföretag att få tillgång till finansiering som inte är smutsiga pengar. Nästan alltid kommer de från rika affärsmän eller politiska partier som kräver att få påverka det redaktionella innehållet, säger Peter Whitehead, MDIF:s kommunikationschef.

Peter Whitehead menar att mycket resurser inom biståndet har använts till att förbättra den journalistiska kvalitén. Men man har satsat mindre på att utveckla företagssidan, som ofta är den som blir hårdast utsatt av stater som vill begränsa fria mediers inflytande. Att ge stöd till utveckling av fria medier är därför mycket viktigt.

– Det finns studier som visar att i länder där pressfriheten är stor så är risken för korruption även inom biståndet mindre, tack vare oberoende mediers granskande funktion, säger Peter Whitehead.

Nya aktörer vågar låna ut pengar till medier

MDIF har hittills mest fått in pengar till sina lånefonder från frivilligorganisationer och stiftelser. För att attrahera nya typer av investeringar och kunna låna ut mer pengar så har MDIF med stöd av Sida startat två garantifonder, vars samlade utlåning är planerad att uppgå till 12 miljoner dollar.

Tack vare att Sida ställer en garanti investerar nu nya aktörer i den riskfyllda mediesektorn – aktörer som tidigare inte hade vågat. Det betyder att fler medieföretag kan utveckla sin verksamhet utan att göra sig beroende av aktörer som vill påverka innehållet. Om medieföretagen betalar tillbaka sina lån enligt plan behöver garantin inte röras. Om de gör förluster och inte kan betala tillbaka täcker garantin upp till 45 procent av investerarnas pengar.

– Garantin som Sida erbjuder är ett riktigt innovativt och spännande sätt att använda pengar. Det öppnar dörren till en finansiering som absolut inte skulle finnas där annars, säger Peter Whitehead.

Den ena fonden lanserades i november 2016 sedan MDIF fått ihop fyra miljoner dollar i investeringar från främst filantroper. Den andra fonden planerar man att lansera inom ett år.

MDIF:s lån går till medieföretag som uppfyller vissa krav på innehåll, publik och journalistisk etik. MDIF kontrollerar noga att de är oberoende och har kapacitet att betala tillbaka lånen.

– Det innebär att de flesta som får lån genom Sidas garanti redan är etablerade och ganska stabila medieföretag. För att ge nystartade företag en chans att etablera sig kan vi ibland gå in och köpa andelar av dem i en så kallad Equity Fund, som vi sedan säljer tillbaka när de vuxit sig starkare, säger Peter Whitehead.

Förutom lånegarantin bidrar Sida också med gåvobistånd, både till Equity-fonden, samt till fortbildning eller annan kapacitetsutveckling för låntagarna.

Tre medieföretag som lånar från MDIF

1. RTV 21 i Kosovo

RTV 21 startades under den väpnade konflikten mellan Kosovo och Serbien i slutet på 1990-talet. Trots påtryckningar och hot har de lyckats göra RTV 21 till landets ledande medieföretag, som idag sänder både radio och tv dygnet runt, och dessutom finns på nätet.

Medieklimatet i Kosovo är mycket polariserat, och att medieföretag hotas och pressas genom ekonomiska strategier är vanligt. RTV 21 anses vara Kosovos enda oberoende röst. Tack vare lån från MDIF kan de fortsätta att utveckla sin verksamhet.

2. Public Eye i Lesotho

Public Eye är en rikstäckande nyhetstidning som ger plats åt granskning och debatt i det lilla landet Lesotho i södra Afrika. Med hjälp av lånet från MDIF har tidningens ägare köpt in egna tryckpressar. Det betyder att tidningen slipper vara beroende av statligt kontrollerade tryckerier som ibland hindrar kontroversiell information från att tryckas. Företagets ledning har också fått utbildning av MDIF inom tryck och distribution.

På grund av Lesothos dåliga infrastruktur är det svårt att distribuera tidningar i avlägsna delar av landet. Med hjälp av lånet utvecklar tidningsföretaget sitt distributionsnätverk så att de kan nå ut till fler människor.

3. liga.net i Ukraina

liga.net är en prisbelönad nyhetssajt i Ukraina med nästan 70 anställda, som rapporterar kring teman som korruption och den väpnade konflikten i landet. Sajten anses vara den enda oberoende rösten i landet, och när den var på väg att köpas upp av några regeringsvänliga företag räddades oberoendet av läsarnas engagemang och vilja att betala för sin läsning.

Vid sidan av lån från MDIF får liga.net hjälp att upprätta och marknadsföra en betalvägg på den digitala tidningen, så att beroendet av annonsörer kan minska. Lånet använder de till att köpa in ny utrustning och uppgradera sina datorer.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />