Vika med sina kompisar i tonårsklubben för tjejer.

Tack vare Healthy Choice och svenska Adoptionscentrums särskilda tonårsklubb för flickor har Vika kommit fram till vad hon tycker är viktigt. Här är Vika med sina kompisar i tonårsklubben för tjejer.

Foto: -

resultatexempel

Vika, 14, förbereder sig för livet utanför barnhemmet

Uppdaterad: 11 augusti 2014

Vika är 14 år och har bott större delen av sitt liv på ett barnhem i Minsk. Den vitryska organisationen Healthy Choice som får stöd av svenska Adoptionscentrum hjälper henne och andra tonåringar att förbereda sig för livet utanför barnhemmet.

Det är först om några år Vika ska flytta. Som alla barn längtar hon efter värme, förståelse och bekräftelse. Hon vill bli accepterad som den hon är. Den stora drömmen handlar om att bilda familj.

I Vikas familj ska det finns mycket kärlek och de vuxna ska bry sig om sina barn och aldrig överge dem.

Barnhemsbarns värdegrund kan dröja

Barnhemsbarn skiljer sig från andra barn genom att deras värdegrund oftast formas sent. De har svårt att uttrycka egna åsikter och uppfattningar. Det är ofta knepigt att prioritera.

Tack vare Healthy Choice och svenska Adoptionscentrums särskilda tonårsklubb för flickor har Vika kommit fram till vad hon tycker är viktigt. Hon vill ha ett yrke, en familj och goda relationer med andra människor.

Efter en tuff tid där fritiden mest bestod av att driva omkring på stan med jämnåriga har hon mognat och kan bättre sätta och förstå gränser.

Därför behöver tonårsflickorna en egen klubb

Klubben för tonårsflickor som bildats inom ramen för den vitryska organisationen Healthy Choice och Adoptionscentrums gemensamma projekt.

Målet är att genom tonårsklubben ge unga flickor en chans att lära sig hur samhället utanför barnhemmets väggar fungerar och om samspelet mellan vuxna och barn.

I klubben får flickorna umgås, lära sig att lyssna på varandra, uttrycka sina åsikter, kompromissa och argumentera. De lär sig att förstå sig själva och andra, vilka rättigheter de har och hur man förstår samhällets sociala koder. Här ingår att våga ställa frågor, ta och ge kritik och att samtala.

Barnhemsbarn har ofta skev bild av vuxenlivet

Egentligen skiljer sig inte flickorna i klubben från jämnåriga som växer upp i sina familjer.

Problem, intressen och syn på livet är som hos vilka tonåringar som helst, men förutsättningarna att möta dem eller få stöd är annorlunda.

Barnhemsbarn kommer oftast från trasiga familjeförhållanden och lever sitt liv i enlighet med barnhemmets inrutade tillvaro. Bilden av att vara vuxen hos de här flickorna är väldigt skev. Det tar sig uttryck i att de ofta börjar röka, dricka och ha sexuella relationer vid tidig ålder i tron att detta är att vara vuxen.

Healthy Choice och Adoptionscentrums projekt har tre andra huvudkomponenter. Den första handlar om att förbättra situationen i stort på barnhemmet, bland annat genom att erbjuda barnhemmets personal utbildning.

Den andra är inriktad på att söka efter inhemska, vitryska adoptionsföräldrar. Och den tredje upplyser unga gravida flickor om alkoholens risker.

Adoptionscentrum, samarbetspart med lång erfarenhet

Vi har valt Adoptionscentrum som svensk samarbetspartner till Healthy Choice därför att man har stor kunskap om uppväxtförhållanden på barnhem, och varför barn placeras där. Den kunskapen har Adoptionscentrum fått genom otaliga besök på barnhem i många länder. Att stärka barnhemsbarnens rättigheter är en utgångspunkt i allt arbete.

Sida stöder flera andra projekt med barn som direkt och indirekt målgrupp i Vitryssland. Både myndigheter och enskilda organisationer deltar.

Därför sysslar Adoptionscentrum med bistånd.


Sidansvarig: Avdelningen för Europa och Latinamerika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />