Medborgarkontoret i Tyachev.

Foto: Sida

resultatexempel

Snabb service utan mutor på ukrainska medborgarkontor

Uppdaterad: 24 november 2017

Tack vare det nya medborgarkontoret slipper invånarna i ukrainska staden Tyachev att åka 15 mil för att söka om pass eller nationellt ID-kort. Här kan de också betala vattenräkningen och ställa barnen i förskolekön. Totalt öppnar 25 medborgarkontor i Ukraina under 2017.

Förväntningarna var höga när medborgarkontoret i Tyachev slog upp dörrarna hösten 2017. Invigningen skedde samma dag som staden höll sitt traditionsenliga födelsedagsfirande – i år var det 688 år sedan grundandet.

Öppnandet fick stor uppmärksamhet och medborgarnas förväntningar på att äntligen ha tillgång till ett medborgarkontor värt namnet var höga.

Medborgarkontoret i Tyachev har sex anställda som ska betjäna kommunens dryga 21 000 medborgare. Det betyder att kommunmedborgaren nu kan vända sig till ett och samma kontor för att få sina ärenden hanterade, till exempel ansöka om personbevis eller registrera företag. På kontoret kan man även till exempel betala för varmvatten, ansöka om barnbidrag och ställa barn i kö för förskola. Tidigare var invånarna tvungna att besöka flera olika myndigheter för att utföra sina ärenden.

Den allra största nyttan för kommunens medborgare är antagligen att de slipper åka 140 kilometer till närmaste instans för att ansöka om biometriskt pass och nationellt ID-kort. I stället kan de vända sig till medborgarkontoret i Tyachev, som är det första som har försetts med specialapparatur för att utfärda biometriskt pass och nationellt ID-kort.

Medborgarkontorets tjänster ska vara rättssäkra, det ska ge snabb service och framför allt ska det leverera tjänster utan att medborgarna behöver betala mutor för sådant som de egentligen har rätt till kostnadsfritt.

Programmet U-LEAD with Europe där Sverige ingår har bidragit till medborgarkontoret. Bland annat har SKL International, som ägs av Sveriges Kommuner och Landsting, lett det inledande arbetet med att skapa medborgarkontor med finansiering från Sida. Under invigningen tackade förste vice ministern för regionalutveckling Viacheslav Nehoda alla parter för resultatet av de gemensamma ansträngningarna och menade att medborgarna nu kommer att kunna se vad decentraliseringsreformen i praktiken innebär.

Kameran Khudur från den svenska ambassaden i Ukraina betonar vikten av äkta politiskt stöd för decentraliseringsreformen i Ukraina.

– Det hade knappast varit möjligt att vara med vid öppnandet av dessa fina och välkomnande lokaler utan stödet från borgmästaren och den ukrainska regeringen, säger Kameran Khudur.

Arbetet för att decentralisera den ukrainska staten inleddes 2014 och i dag har nya regionala förvaltningar större ansvar för lokala frågor, efter att makten tidigare varit kraftigt koncentrerad till huvudstaden Kiev. De lokala myndigheterna har också mer pengar än tidigare som de kan använda för att till exempel förbättra vägar och skolor.

Programmet U-LEAD with Europe planerar att öppnat totalt 26 nya medborgarkontor i olika delar av Ukraina under 2017. Fram till 2020 ska cirka 600 kontor öppnas. 

U-LEAD with Europe

Ukraine Local Empowerment, Accountability and Development (U-LEAD with Europe) 2016 - 2020 finansieras av EU samt Danmark, Estland, Polen, Sverige och Tyskland. Det består av 2 delar:

  • Komponent 1, som EU har delegerat till den tyska biståndsmyndigheter GIZ, som ska öka kapaciteteten hos den ukrainska förvaltningen att genomföra decentraliseringen.
  • Komponent 2, som EU har delegerat till Sida, som ska bidra till förbättrad leverans av administrativa tjänster till allmänheten. Detta genom att skapa upp till 600 moderna medborgarkontor i kommuner och småstäder.

Sida finansierar institutionellt, fysiskt och IT-tekniskt stöd samt utbildning av medborgarkontorets personal. Sidas stödjer även insatser riktade till medborgare, för att de ska känna till medborgarkontoret, samt sina rättigheter och skyldigheter i samhällsutvecklingen.


Sidansvarig: Avdelningen för Europa och Latinamerika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />