Svetlana Cebans går på en fotbollsplan i träningskläder.

Fotograf Sida

”Via fotbollen kan du nå dina mål, det har jag själv upplevt”, säger Svetlana Cebans, ansvarig
för projektet Open Fun Football Schools.

Gruppfoto på deltagarna i Open Fun Football Schools

Fotograf Sida

Open Fun Football Schools använder fotboll som sätt att engagera barn och vuxna för fred, demokrati och socialt engagemang. 75 procent av deltagarna och 50 procent av tränarna är kvinnor

Anastasia håller i fotboll i handen och står på fotbollsplanen.

Fotograf Sida

Anastasia är tolv år och tränar fotboll tre gånger i veckan.

Resultatexempel

Fotboll spelar roll för barnen i Transnistrien

Uppdaterad: 9 juni 2016

Football is a master of peace. Orden är Svetlana Cebans, en gång i tiden en av Moldaviens bästa fotbollsspelare och idag ansvarig för projektet Open Fun Football Schools som genom sporten vill få barn och hela samhällen att växa.

I utkanten av Ciobruciu, bakom skolan, ligger byns fotbollsplan. Planen är välskött och gnistrande grön och utgör en tydlig kontrast mot resten av byn som består av grusvägar och hus som har tappat både puts och fönster. Precis som i andra delar av utbrytarrepubliken Transnistrien är arbetslösheten hög och framtidsutsikterna grumliga. Många vuxna är därför utomlands i perioder eller flera år för att jobba och skicka hem pengar. Kvar blir barnen som istället får bo med mor- och farföräldrar eller äldre syskon. Många av de barnen befinner sig just nu på fotbollsplanen där Open Fun Football Schools denna fredagseftermiddag anordnar en turnering för de tjejer som deltar i projektet.

– Till skillnad från andra klubbar är det gratis att vara med här, berättar Svetlana Cebans.  Varje barn får också en t-shirt och en keps när de börjar i fotbollsskolan. Det kan tyckas som en liten sak, men för barnen är det inte det. Dom blir stolta och anstränger sig extra, och fotbollsskolan blir ett minne för livet.

Volontärer bidrar till förändring

Sedan projektet startade i Moldavien och Transnistrien år 2006 har nästan 30 000 barn deltagit i något av projektets aktiviteter. Utöver det har nästan 9000 volontärer engagerats för att hjälpa till med fotbollsskolor, turneringar och träningar.

– Vi involverar alla runt barnen- föräldrar, farmödrar och morfädrar, skolpersonal och politiker. Våra skolor blir ett sätt för människor att organisera sig och fotbollen kan därför hjälpa till att lösa många sociala problem, berättar Svetlana.

Sedan ett år tillbaka involverar projektet även polisen på de orter där de har fotbollsskolor. En del av de socialt utsatta barn som är i fokus för projektet är också i riskzonen för att hamna i kriminalitet. Genom att väva in diskussioner om lag och rätt i fotbollsskolan och låta barnen lära känna poliser hoppas man kunna nå ut till fler.

– Vi vill få barnen att förstå att dom kan välja sitt liv, välja vem dom vill bli, säger Svetlana.

Hennes eget liv illustrerar väl den förändring som hon vill åstadkomma med Open Fun Football Schools. Hon föddes i Transnistrien, ett område inte större än det svenska landskapet Närke. Efter Sovjets sammanbrott ville Transnistrien inte vara en del av Moldavien och förklarade sig för självständigt. Ett kort krig följde och i samband med det flyttade Svetlanas familj till Moldaviens huvudstad Chisinau där hon började spela fotboll. 2008 utsågs hon till Moldaviens bästa fotbollsspelare och efter det började hon meritera sig för att döma Fifa-matcher som Fifa-domare. Idag dömer hon matcher i Moldavien och övriga Europa vid sidan av jobbet som koordinator för fotbollsskolorna. Och hon åker med jämna mellanrum över gränsövergången som skiljer Moldavien och Transnistrien åt.

– Fotbollen är för alla och det är viktigt att visa att vi kan mötas över gränser.

Tjejer i fokus på fotbollskolan

Många i Moldavien tycker att fotboll framför allt är någonting för killar. Men Open Fun Football satsar framför allt på tjejer - 75 procent av deltagarna och 50 procent av tränarna är kvinnor. I Svetlanas fall var det hennes fotbollsintresserade pappa som uppmuntrade henne att börja spela. Hennes mamma höll istället emot och såg inte sin dotter spela en enda match de första åtta åren. Nu har mamman ändrat inställning och tycker att fotbollen har varit bra för Svetlana:

– Hon tycker om att jag jobbar med barn och får resa utomlands. Och så tar jag hand om min hälsa och håller mig i form, säger Svetlana och ler när hon tänker på mammans nya attityd.

Sidansvarig: Avdelningen för Europa och Latinamerika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />