resultatexempel

Unga tar initiativ för framtiden

Uppdaterad: 24 juni 2014

Veaceslav Cretu är arton år och bor i byn Zembreni i Moldavien. Tillsammans med några kompisar har han startat en radiostation och ordnat trådlöst internet till sin skola. Projektet ingår i Youth Banks programmet som stöds av Sida.

Skolan i byn Zembreni i Moldavien ligger vackert på en höjd. Härifrån ser man dalen och flera av gårdarna runtomkring. På skolgården trängs barnen och ljudnivån är hög. Inne i den avlånga skolbyggnaden ligger ljusa och luftiga klassrum på rad. Ett av rummen är lite mindre och där är persiennerna neddragna. Runt ett bord sitter en grupp ungdomar runt en radioutrustning och spelar in program för den gemensamma skolradion. En av dem är Veaceslav Cretu som går sista året på IT-programmet och som tagit initiativ till att starta studentradion.

– Skolan hade en gammal radioutrustning som inte fungerat på 20 år, förklarar han. När jag hörde talas om Youth Banks tog jag chansen och ansökte om pengar för att reparera den och samtidigt skaffa trådlöst internet till skolan, berättar han.

Arbetslösheten i Moldavien är hög och många tvingas åka som gästarbetare till Italien eller Ryssland. Det är inte ovanligt att man lämnar barnen själva i hembyn och låter det äldsta syskonet ta hand om de yngre. När föräldrarna inte är närvarande tappar barnen ofta stabilitet i tillvaron, missköter skolan och börjar ibland dricka och ta droger i tidig ålder. Veaceslav bor själv med sin lillasyster medan föräldrarna är i Moskva och arbetar.

Ungefär en fjärdedel av Moldaviens befolkning består av ungdomar, men deras möjligheter att engagera sig i samhället är små. Sedan år 2010 driver därför East Europe Foundation projektet Youth Banks som syftar till att skapa möjligheter för unga människor att förverkliga sina idéer om hur samhälle och närmiljö kan bli bättre. Tanken är att ungdomar själva ska starta aktiviteter och utvecklingsprojekt de vill engagera sig i.

– Genom projektet ser de unga ser sig själva som aktörer, att de kan göra något själva och spela en roll för utvecklingen i sin by, säger Timur Ornica på East Europe Foundation som ansvarar för programmet.

Youth Banks fungerar så att ungdomarna först samlar in pengar själva, till exempel hos de lokala myndigheterna eller privata företag. Med det som grund skjuter sedan East Europe Foundation till motsvarande summa.

– Ett villkor är att de först gemensamt kommer fram till vilka problem de vill lösa och vad de ska använda pengarna till. Det kan handla om en ny basketplan, en park eller fritidsaktiviteter, förklarar Timur.

Veaceslav berättar stolt om förbättringarna på skolan som han bidragit till.

– Våra olika aktiviteter har betytt jättemycket för eleverna här. Många kommer från väldigt knappa förhållanden och genom projektet har de fått möjlighet att engagera sig i något meningsfullt, säger han.

Varvara Stavri är rektor på skolan i Zembreni. Även hon är positiv till projektet och ser en märkbar förändring hos barnen.

– Tidigare hade vi problem med mycket skadegörelse. Men nu när ungdomarna själva varit med och arrangerat skolgården är de också måna om att sköta den, säger hon.


Sidansvarig: Avdelningen för Europa och Latinamerika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />