östning pågår i en vallokal i Moldavien under valet i april 2009.

Röstning pågår i en vallokal i Moldavien under valet i april 2009. Sverige stödde både moldaviska enskilda organisationers valobservation och den stora internationella valobservationen.

Foto: Malin Lundén/Sida

resultatexempel

Valobservation i Moldavien för stärkt demokrati

Uppdaterad: 11 augusti 2014

Det är svårt att exakt bevisa sambandet, men det är sannolikt att valobservatörernas kritik mot valen den 5 april 2009 i Moldavien bidrog till att det blir nyval.

Sverige stödde både moldaviska enskilda organisationers valobservation och den stora internationella valobservationen.

– I den nuvarande politiska kontexten är det viktigt för oss att lyfta fram det moldaviska civila samhällets röst och agerande. Det säger Malin Lundén, ansvarig handläggare på Sida.  Enskilda organisationer har en viktig roll när det gäller att fortsätta på den hittills så hoppfulla vägen mot fördjupad demokrati.  

De enskilda organisationerna arbetade med att informera väljarna om valet och varför det är viktigt att rösta. De genomförde även egen valövervakning före och under valdagen, och organiserade debatter i privata medier för att ge alternativ till de regeringslojala medierna.

Det regerande kommunistpartiet fick 60 av 101 platser i parlamentet, i valen den 5 april 2009. Det var en överraskande stor seger, som ledde till våldsamma demonstrationer i huvudstaden Chisinau. Men partiet saknar ändå ett mandat för egen majoritet. Den 3 juni röstade oppositionen ner kommunistpartiets förslag till ny president. Därför blir det nyval.

Oppositionen stärktes

Utan tvekan har oppositionen stärkts av den kritik som valobservatörerna riktade mot både förspelet och genomförandet av valet.

Den stora medborgarkoalitionen för fria och rättvisa val, ”Coalitia 2009” bestod av cirka 90 moldaviska enskilda organisationer. Deras kritik handlade bland annat om enorma fördelar för regeringspartiet i massmedia och att det fanns för få vallokaler utomlands. Där bor det över 625 000 moldaver – de flesta i rösträttsålder.

Vidare säger sig koalitionen ha bevis för att myndigheterna använde statliga resurser för valpropaganda för kommunistpartiet. I utbrytarrepubliken Transnistrien var dessa oegentligheter påtagligare än i övriga landet.

– Valen var inte korrekta och inte helt fria, sammanfattar koalitionen i ett pressmeddelande.

Ros och ris från internationella valobservatörer

Den största utländska delegationen med valobservatörer kom från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, Europaparlamentet och Europarådet. Deras slutsats är att många framsteg gjordes i valets organisering och genomförande men att vidare förbättringar är nödvändiga.


Sidansvarig: Avdelningen för Europa och Latinamerika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />