Moldavien: Artiom arbetar som kommunikatör och lobbyist på GenderDoc; den enda organisation i Moldavien som arbetar för homo-bi- och transpersoners rättigheter.

Artiom arbetar som kommunikatör och lobbyist på GenderDoc; den enda organisation i Moldavien som arbetar för homo-bi- och transpersoners rättigheter.

Foto: Nicolae Cushchevici

fakta

HBT-personers rättigheter i Moldavien

Uppdaterad: 5 november 2014

Enligt moldavisk grundlag är det inte förbjudet att leva som homo- bi- eller transperson i Moldavien men motståndet är mycket stort och toleransen är låg. Personer som är öppna med sin sexualitet utsätts ofta för diskriminering och direkta hot. Organisationen GenderDoc är den enda aktören i landet som bedriver påverkans- och lobbyarbete för att öka toleransen för fri sexuell läggning i samhället.

Vem?

GenderDoc stöds av Sida via Civil Rights Defenders. Organisationen får även stöd från USA, Sverige, Holland, ILGA Europe och Belgien.

Hur mycket?

Sida finansierar GenderDoc via Civil Rights Defenders:

2010-2012: 645 000 sek

2013-2016: 1 492 000 sek

Resultat

GenderDoc bedriver både påverkansarbete för homo- bi- och transpersoners rättigheter och erbjuder service i form av hälsovård och rådgivning. I dagsläget drar cirka 2000 personer nytta av organisationens tjänster. Påverkansarbetet sker dels genom kommunikation och dels genom juridiska processer där man systematiskt anmäler övergrepp och diskriminering. I juli 2013 vann man till exempel i första instans en anmälan mot det diskriminerande beslutet att bannlysa homosexuella i Balti då domstolen fann att beslutet stred mot grundlagen.

En kommunikations- och påverkansplan har tagits fram vilket har lett till att frågan oftare debatteras i massmedia och bland olika intressentgrupper som till exempel politiker. Att en av medarbetarna på organisationen öppet erkänt sin homosexualitet i media har starkt bidragit till att öppna debatten. Pridefestivalen arrangerades i huvudstaden Chisinau för tolfte året i rad 2013, med aktiviteter som fotoutställning, debatter, speakers corner och en marsch genom centrala staden som avslutning. Ett hundratal personer deltog.


Sidansvarig: Avdelningen för Europa och Latinamerika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />