Andrei Colioglo lgbt/hbtq Moldova

Andrei Colioglo fick stöd av organisationen GenderDoc-M efter att han hade fått dödshot och hat riktat mot sig.

Foto: Privat

Resultatexempel

Andrei kämpar för hbtq-rättigheter trots dödshot

Uppdaterad: 17 maj 2018

När Andrei Colioglo kom ut som homosexuell blev det en riksnyhet i Moldavien – och han fick utstå både dödshot och hat. Han fick då hjälp av organisationen GenderDoc-M som ger hbtq-personer juridiskt stöd, vård, erbjuder stödgrupper och anordnar den årliga "Moldova Pride".

"Hej. Jag är gay!". Så började det inlägg på det ryska sociala mediet VKontakte som Andrei Colioglo postade i mars 2018. Inlägget där han kommer ut inför vänner och bekanta spreds snabbt, även utanför Andreis egna kretsar. Flera nyhetssajter tog upp hans berättelse och Andrei blev en riksnyhet.

– Jag skrev egentligen inlägget för att jag var arg och frustrerad. Det kändes som att mitt liv var förgiftat av homofobi, men jag gjorde ingenting åt det. Så jag kände att jag var tvungen att berätta, annars hade det varit som att jag också tyckte att jag var sjuk och onormal.

Andrei är 24 år och från Gagauzien, en självstyrande region i södra Moldavien. Han flyttade nyligen till huvudstaden Chisinau. Byn där hemma kändes för liten och konservativ, berättar Andrei.

Andrei fick många reaktioner på sitt inlägg. Några var positiva och tyckte att han var modig, men de allra flesta kommentarer och meddelanden som Andrei fick var negativa och hotfulla. Under den första perioden fick han ett tiotal dödshot om dagen.

– Jag kunde inte jobba och vågade inte ens gå ut. Jag vet ju att alla som hotade mig på internet inte var farliga på riktigt, men det krävs ju bara att en av dem faktiskt vill skada mig. Jag var rädd hela tiden och tänkte till och med på att ta bort inlägget och säga till alla att jag hade blivit hackad, säger Andrei.

Svår situation för hbtq-personer 

Motståndet mot personer med normbrytande sexualitet eller könsidentitet är stort i Moldavien. Få är öppet homo-, bi- eller transexuella.

– Hbtq-personer är osynliga här, folk tror att vi inte finns eller att vi är sjuka. De som vågar komma ut riskerar att förlora sitt jobb, vänner och familj och dessutom att utsättas för våld. Det gör att få vågar vara öppna med sin läggning, säger Andrei.

Sida stödjer sedan 2010 Moldaviens enda organisation som arbetar för hbtq-rättigheter: GenderDoc-M. Organisationen arbetar bland annat med politisk påverkan, att ge juridiskt stöd till hbtq-personer som utsatts för brott och erbjuder hälsotjänster och terapi. Genom GenderDoc-M fick Andrei träffa en psykolog och fick hjälp av en jurist att polisanmäla de hot han fått.

– Juristen sa att hoten var allvarliga och att det faktiskt är brottsligt, även på internet. Jag är tacksam för det stöd jag fick av GenderDoc-M. De hjälpte mig med praktiska saker, som att följa med till polisstationen, men gjorde också så att jag kände mig mindre rädd och ensam, säger Andrei.

Pride viktigt för kampen mot homofobi

GenderDoc-M arrangerar även årliga Moldova Pride som hålls på våren i Chisinau. För varje år som gått har solidaritetsmarschen växt, vilket Andrei ser som ett tecken på att situationen för hbtq-personer håller på att förbättras i landet. Polisen har också blivit bättre på att hantera de oroligheter som uppstår kring marschen – efter att poliserna fått utbildning av GenderDoc-M.

– Pride och solidaritetsmarschen är väldigt viktigt för många hbtq-personer här. Det är sällan som vi får visa att vi ens existerar och att vi förtjänar att få leva fritt och utan rädsla, säger Andrei.

Ett litet steg i rätt riktning, menar Andrei Colioglo, som nu själv volontärarbetar på GenderDoc-M. Men än krävs det mycket arbete för att hbtq-personer i Moldavien ska få sina mänskliga rättigheter tillgodosedda.

– Jag vill kunna gå på gatan och vara på internet utan att vara rädd. Jag vill att samkönade par ska tillåtas ingå i partnerskap. Min mamma har alltid drömt om att jag ska ha ett stort bröllop där alla vi känner är inbjudna. Jag har sagt till henne att inte förlora det hoppet, säger Andrei.

Enda organisationen för hbtq-rättigheter

GenderDoc-M har sedan organisationen grundades 1998 genomfört över 50 projekt av olika storlek. Organisationens syfte är att öka medvetenheten om sexuell läggning och könsidentitet, driva påverkansarbete om hbtq-personers rättigheter, genomföra informationsinsatser för att förebygga HIV/aids och sexuellt överförbara sjukdomar och att anordna sociala och kulturella aktiviteter.

GenderDoc-M utbildar även poliser, journalister, psykologer och andra yrkesgrupper i hbtq-frågor. Organisationen erbjuder även stödgrupper för transpersoner, HIV-positiva personer, äldre homosexuella män och för anhöriga till hbtq-personer.


Sidansvarig: Avdelningen för Europa och Latinamerika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />