Guranda Goglidze och Greger Erixon

Greger Erixon från Kronofogden och Guranda Goglidze från den georgiska systermyndigheten National Bureau of Enforcement samarbetar för att effektivisera skatteuppbörden i Georgien.

Foto: Sida

resultatexempel

Svensk skatteindrivningskunskap behövs i Georgien

Uppdaterad: 17 juni 2014

Den svenska Kronofogdemyndigheten samarbetar med den georgiska systermyndigheten med syfte att effektivisera skatteuppbörden i landet. Samtidigt ska allmänheten garanteras öppenhet och insyn.

–  Vi samarbetar med vår svenska systermyndighet för att bli ännu bättre och effektivare när det gäller att driva in skatter, säger Guranda Goglidze från georgiska National Bureau of Enforcement,  NBE, som ser det nu tvååriga samarbetet med Kronofogden som väldigt viktigt.

Guranda Goglidze från NBE och Greger Erixon från svenska Kronofogdemyndigheten har gått på samma kurs i Result Based Management -  en kurs som handlar om att öka effektivitet och resultat.

– Samarbetet bidrar till att vi kan göra ett bra arbete och motsvara de krav som ställs på oss från samhället, fortsätter Guranda Goglidze.  

I Georgien bor cirka 4,7 miljoner invånare varav närmare 1,5 miljoner bor i  huvudstaden Tbilisi. Stödet till den georgiska skatteindrivningsmyndigheten är en del av Sidas stöd för att stärka demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet i Georgien. Det övergripande målet för det svenska utvecklingssamarbetet med landet är att stötta en utveckling i riktning mot en demokratisk och ansvarstagande stat som närmar sig EU.

Sveriges komparativa fördelar är framför allt hög trovärdighet och flexibilitet i både planering och genomförande av biståndet. Dessutom har Sverige välrenommerad expertis inom miljö, jämställdhet och lokalt självstyre samt inom offentlig förvaltning – områden där georgiska erfarenheter är begränsade. Den årliga volymen för utvecklingssamarbetet under perioden 2010-2013 är 120 miljoner SEK. 

Målet för insatsen är att National Bureau of Enforcement, NBE år 2015 ska kunna leverera snabb och effektiv skatteuppbörd, baserad på rättvisa och likhet inför lagen och med öppenhet och insyn för allmänheten. Projektmålen för den första, nu pågående fasen är kapacitetsutveckling för indrivningstjänster, utbildning och en professionell kultur och skicklighet hos NBEs personal.

Greger Erixon från Kronofogdemyndigheten är stationerad i Tbilisi som rådgivare och expert.

– Det är ett givande samarbete som ger goda resultat för samhället i form av effektiv skatteindrivning vilket lägger grunden för en fungerande marknadsekonomi, menar Greger Erixon.

 

Sida’s bidrag till National Bureau of Enforcement för perioden 2010 – 2013 är 13 994 000 SEK.


Sidansvarig: Avdelningen för Europa och Latinamerika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />