Senada Selimovic

Senada Selimovic

Foto: Sida

resultatexempel

Träskotillverkning i Bosnien ändrade livet för Senada

Uppdaterad: 12 augusti 2016

Senada Selimovic bytte Kumla mot Turbe, en småstad på den bosniska landbygden inte långt från Travnik. Hon lämnade sina halvvuxna barn och man i Kumla 2011 för att sätta upp träskotillverkning i ett skjul i den lilla staden i centrala Bosnien och Hercegovina. Ett land hon tvingades lämna under kriget, för att söka en fristad i Sverige.

På fem år har produktionen ökat i rask takt och är nu uppe i 50 000 par träskor per år. Svenskt bistånd har bidragit till produktionsökningen. Företaget har fått ett bidrag från ”The Challenge”, en investeringsfond för bidrag till mindre företag i Bosnien och Hercegovina. Företaget ansökte och fick stöd till en virkestork. 

–Det gjorde att torktiden för träet som vi använder till lästerna minskades från två år till två veckor i den nya torkanläggningen. Det snabbar förstås upp produktionen, säger Senada Selimovic

Arbetsstyrkan har på fem år vuxit från 12 till 40 anställda. Viktiga jobb på den bosniska landsbygden där arbetslösheten är hög. Att arbetsstyrkan är blandad – bosnienserber, kroater och bosniaker, är kanske ännu ovanligare i ett land där ursprung fortfarande är viktigt 20 år efter kriget. Senada Selimovic har inte bara kunnande om träskotillverkning med sig från Sverige utan också tanken om det goda företaget, fritt från politiska hänsyn.

–Jag önskar vi kunde anställa fler, säger Senada och berättar att hon har två tusen ansökningar på kontoret.  Många vill arbeta för oss eftersom vi har arbetsvillkor som i Sverige -  bra försäkring,  fyra veckors semester och  semesterersättning.

Lönen skiljer förstås. Det är därför produktionen är flyttad från Troentorp i Skåne till Turbe. Första trätofflan i Troentorp gjordes 1907. På sjuttiotalet hade fabriken sin höjdpunkt med en produktion på 500 000 tofflor om året på 160 anställda.

Efter en konkurs 2004 såldes allt på exekutiv auktion. Den nye ägaren sålde av en del maskiner och fortsatte tillverkningen i liten skala. Efter samtal med Senada som då var anställd på Troentorps kom idén upp att flytta tillverkningen till Bosnien.

–Allt vi gör här i Turbe säljs direkt till Troentorp, det är en slags licenstillverkning. Vi använder de gamla mallarna, lästerna och maskinerna. Det passar oss bra att slippa marknadsföring och export. Vi levererar och får betalt, det är låg risk och vi kan betala våra arbetare punktligt.

En ovanlig lyx i Bosnien och Hercegovina där jobben är osäkra och löneutbetalningarna likaså. Landet är fortfarande i en övergångsfas från planekonomi till marknadsekonomi. Många av fabrikerna från den forna Jugoslavientiden är stängda, maskinerna har sålts som järnskrot och de tidigare anställda går arbetslösa. Sviterna av inbördeskriget är också högst påtagliga, med sina folkomflyttningar, övergivna hus och krigsskadade industrier.

Sveriges bistånd till Bosnien och Hercegovina ligger på ca 115 miljoner kronor per år och inriktas på privatsektorutveckling, anpassning till EUs regelverk, miljö och utveckling av rättsstaten. Att bidra till att sänka arbetslösheten är en viktig uppgift. Bosnien och Hercegovina har Europas högsta arbetslöshet – sex  av tio ungdomar är utan arbete och ofta också utan hopp om att någonsin få ett jobb i sitt hemland.


Sidansvarig: Avdelningen för Europa och Latinamerika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />