Ungdomar klädda i orangea kampanjtröjor håller orangea ballonger.

Fotograf Sida

Öppningsceremoni för kampanjen "UNiTE to End Violence against Women" i Albanien.

En kvinna sitter på en sparsamt upplyst scen med ryggen mot publiken.

Fotograf UNDP

Tone berättar sin historia vid lanseringen av Albaniens nationella strategi för jämställdhet 2016. Under tio års tid var hon utsatt för våld i hemmet.

Resultatexempel

Sida stödjer kampen för hem utan våld i Albanien

Uppdaterad: 20 april 2017

Officiell statistik visar att hälften av alla kvinnor i Albanien har upplevt någon form av våld. Våld i hemmet betraktas dessutom som en privat angelägenhet som inte bör diskuteras offentligt. Sida stödjer ett FN-program som hjälper regeringen att genomföra den nationella strategin för jämställdhet.

Tone från Albanien vet hur det känns att leva i en våldsam relation, och aldrig kunna känna sig trygg i sitt eget hem. Även om hennes historia är tung och smärtsam att lyssna till så är den viktig eftersom den kan inspirera andra utsatta kvinnor att bryta sig fria från destruktiva förhållanden.

Tone levde länge tillsammans med sina tre barn i ett våldsamt hem i den lilla byn Puka i norra Albanien. I över tio år fick hon varje dag utstå våld och misshandel från den man som hon var gift med, en misshandel som dessutom bevittnades av deras gemensamma barn.
Tone berättar att hon blev intvingad i ett arrangerat äktenskap.

– Det här äktenskapet var absolut inte vad jag hade drömt om. Varje dag bad jag till Gud att min man skulle förändra sitt beteende och sluta skada oss. Allt jag ville var att ha en riktig familj och det var det som gjorde att jag stannade kvar i relationen, trots att jag konstant fick genomlida psykiskt, fysiskt och sexuellt våld. Även när jag var gravid våldförde han sig på mig och barnen och i dag önskar jag att jag hade lämnat honom tidigare.

Fick kontakt med hjälpcenter via polisen

Tone säger att hon många gånger funderade på att lämna sin man men att det inte fanns någon som hon kunde anförtro sig åt. Hennes familj rådde henne att stanna i relationen oavsett vad hon fick stå ut med vilket ledde till att Tone skämdes och kände sig övergiven, situationen var hopplös. En dag, efter att Tone nästan hade blivit ihjälslagen, bestämde hon sig för att söka hjälp.

Tone vände sig till polisen i sin egen hemby. Där uppmanades hon att anmäla mannen för misshandel.

Polisen agerade sedan snabbt och hjälpte Tone att få skydd och stöd via hjälpcentret "National Centre for the Treatment and Rehabilitation of the Victims of Domestic Abuse".

När Tone och kom till hjälpcentret var både hon och hennes barn allvarligt traumatiserade. Personalen på boendet hjälpte familjen att ta fram en stödplan för att de skulle få hjälp att bearbeta det de hade varit med om. Tone fick delta i processen och komma med egna synpunkter. I stödplanen ingick terapi och stödsamtal men också träning i grundläggande färdigheter för Tone och hennes barn, färdigheter som familjen behöver för att kunna starta ett nytt liv och klara sig själva.

Hjälpcentret är en del av ett statligt finansierat program som syftar till att hjälpa kvinnor som är drabbade av våld i hemmet att kunna bryta sig loss och starta om på nytt. Centret invigdes 2011 med stöd från Sida och hjälper cirka 100 utsatta familjer varje år. Där jobbar läkare, jurister, psykologer och socialarbetare, utbildad personal som ska hjälpa offren att återvända till ett normalt liv. Personalen utbildas och coachas regelbundet via FN:s jämställdhetsprogram i Albanien som finansieras av Sida.

Kommuner har system för att hjälpa våldsdrabbade

I dag har 27 av 61 kommuner lokala system som samordnar flera olika aktörer som tillsammans ger stöd till dem som är utsatta för könsrelaterat våld. Det handlar till exempel om polis, domstolar, åklagare vårdcentraler, utbildningscenter, arbetsförmedlingar och enskilda organisationer som är specialiserade på att hjälpa dem som har blivit utsatta.

För att på ett bra sätt kunna följa upp alla rapporterade fall av könsrelaterat våld har socialdepartementet i Albanien infört ett internetbaserat system. Utöver detta finns det nu också ett telefonnummer dit de drabbade ska kunna ringa och enkelt rapportera in överfall. 2015 rapporterades cirka 4 000 övergrepp till myndigheterna vilket kan jämföras med 2005 då knappt 100 fall rapporterades.

Socialaministern i Albanien Blendi Klosi har i ett tal understrukit att den albanska regeringen prioriterar jämställdhet mellan könen och hon var också tydlig med att det svenska stödet är uppskattat.

– Jämställdhet och kvinnors egenmakt är ett prioriterat område för vår regering och vi är glada för det svenska stödet till detta arbete.

Enbart lagstiftning kan inte få slut på våldet

Socialdepartementet har lanserat kampanjen I chose to live without violence tillsammans med UNDP, UN Women och UNFPA med stöd från Sida. Den efterlyser koordinerade insatser för att få ett slut på det könsrelaterade våldet mot kvinnor och flickor i Albanien.

– Att ha bra lagar mot könsrelaterat våld är inte tillräckligt. Förebyggande åtgärder måste ha sin utgångspunkt i de ojämlikheter som finns inom utbildning, ekonomiskt inflytande, politiskt deltagande och politiskt inflytande, säger Birgitta Jansson på den svenska ambassaden.

Tone och hennes barn har i dag startat ett nytt liv utan våld och övergrepp. Barnen går i skolan och lever ett normalt liv i en trygg miljö där de känner stöd från människorna i deras närhet.

Tone jobbar heltid som städerska på ett hotell och har ansökt om ett kommunalt bidrag för socialt entreprenörskap som ska stödja offer för bland annat könsrelaterat våld, ett stöd som också ingår i FN:s jämställdhetsprogram. Hon känner att hennes liv har förändrats.


Sidansvarig: Avdelningen för Europa och Latinamerika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />