Asma Khader är en av grundarna av organisationen SIGI, Sisterhood is Global Institute

Asma Khader är en av grundarna av organisationen SIGI, Sisterhood is Global Institute som stöds av Sida genom organisationen Kvinna till Kvinna.

Foto: Nathalie Besèr

Resultatexempel

Sociala medier ska stärka Jordaniens kvinnor

Uppdaterad: 8 augusti 2014

I Jordanien är inte kvinnor och män lika inför lagen. Asma Khader och organisationen SIGI arbetar för att stärka kvinnornas rättigheter.

Trots att kvinnorna spelade en framträdande roll i den arabiska våren har de återigen förpassats till den privata sfären, menar den jordanska människorättsadvokaten Asma Khader.

Hon är en av grundarna av organisationen SIGI, Sisterhood is Global Institute, som Sida stödjer via den svenska organisationen Kvinna till Kvinna och som jobbar för att stärka kvinnors rättigheter i Jordanien.

 -  Kvinnorna var drivande i den arabiska våren. Nu är det som att männen tror att vi ska ta ett steg tillbaka och återgå till hemmet, säger Asma Khader.

SIGI erbjuder bland annat juridisk hjälp och utbildning i ekonomi och mänskliga rättigheter. I organisationens lokaler i Amman finns ett bibliotek med dokument, böcker och tidskrifter som enbart handlar om kvinnors rättigheter. 

Ett annat vapen för att stärka Jordaniens kvinnor är utbildning i sociala medier, berättar Asma Khader.

 - Det kan inte kallas demokrati om kvinnorna inte är med. Alla som är intresserade av en demokratisering av regionen måste se till att kvinnorna inkluderas i den offentliga sfären.

I Jordanien tog den arabiska vårens protester inte samma dramatiska uttryck som i till exempel Egypten och Syrien. Proteströrelsen lamslog inte landet på samma sätt och kungahuset såg snabbt till att införa en rad reformer för att tillmötesgå kraven från den nya generationen. En nationell dialogkommitté tillsattes för att se över grundlagen och föreslå moderniseringar. Asma Khader var med i kommittén.

 - Vi fick igenom alla våra förslag på ändringar, förutom en. Vårt krav på att män och kvinnor skulle vara likställda inför lagen godtogs inte. Jag hade gärna avstått från alla andra förändringar om jag bara hade fått igenom den.


Sidansvarig: Avdelningen för Asien, Mellanöstern och humanitärt bistånd

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />